Αλλαγές και προτεραιότητες για τις δημόσιες Μονάδες Υγείας

Ως χρονιά σημαντικής ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παράλληλη στόχευση στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες από το σύνολο των δημόσιων Μονάδων, περιγράφουν το 2018 ο Νέστορας Αντωνίου – διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και οι υποδιοικητές Δημήτρης Δημητριάδης και Παρασκευή Ζαζά στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τη larissanet.

Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο κρίνεται κομβικό καθώς τα τελευταία 24ωρα λειτουργεί στη Λάρισα η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤοΜΥ) στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, όπου στον πληθυσμό αναφοράς περιλαμβάνονται οι κάτοικοι των συνοικιών Αγίου Γεωργίου, Τούμπας και Λαχανοκήπων.

Μάλιστα, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Λάρισα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Υπουργείου Σταμάτη Βαρδαρό, ώστε να τελεστούν και επισήμως τα εγκαίνια της πρώτης ΤοΜΥ που λειτουργεί στην πόλη.

Από την εκκίνηση λειτουργίας της ΤοΜΥ ο κ. Αντωνίου διαπιστώνει πως οι πολίτες ενδιαφέρονται να μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας της δομής και τις υπηρεσίες που διαθέτει.Τι φέρνουν οι ΤοΜΥ

Ο υποδιοικητής Δημήτρης Δημητριάδης – που έχει στον τομέα ευθύνης του την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – επισημαίνει πως η ΤοΜΥ λειτουργεί με τρεις γιατρούς (δύο γενικούς γιατρούς και έναν παιδίατρο), δύο νοσηλευτές, δύο επισκέπτες υγείας, δύο εργαζόμενους – διοικητικό προσωπικό και έναν κοινωνικό λειτουργό.

Σε ότι αφορά την περεταίρω ανάπτυξη των ΤοΜΥ στην πόλη της Λάρισας ο κ. Αντωνίου, από την πλευρά του, δηλώνει πως στην πρώτη φάση και εντός των επόμενων μηνών θα δημιουργηθούν δομές στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης και στις περιοχές Αγίου Θωμά και Αμπελοκήπων, ενώ εκτιμά πως μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια μπορούν να λειτουργούν εντός του Δήμου συνολικά εννιά Τοπικές Μονάδες Υγείας.

Σ’ αυτό το σημείο στέκεται στην αγαστή συνεργασία με τον Δ. Λαρισαίων.

«Στις ΤοΜΥ μπορούν να προσέρχονται όλοι οι πολίτες. Δεν υπάρχει περιορισμός. Η πρόσβαση είναι ισότιμη και δωρεάν για όλους» τονίζει ο κ. Δημητριάδης και προσθέτει πως «οι πολίτες έχουν δίκιο να αισθάνονται καχύποπτοι, όμως θα πρέπει να πούμε πως το Υπουργείο Υγείας νομοθέτησε το σχετικό πλαίσιο τον Αύγουστο και σε διάστημα έξι μηνών οι ΤοΜΥ ξεκινούν να λειτουργούν».

Παράλληλα, επισημαίνει τη διαφορετική φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη δομή Υγείας δηλώνοντας πως «δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόληψη των νοσημάτων, αλλά έχει τη δυνατότητα να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες τόσο στο άτομο, όσο και στην οικογένεια».

Σημειώνεται ότι στις ΤοΜΥ μπορούν να εγγράφονται οι πολίτες που ανήκουν στον πληθυσμό αναφοράς (διαμένουν στις περιοχές που καλύπτουν υγειονομικά οι συγκεκριμένες δομές) και στόχος είναι οι γιατροί να παρακολουθούν τον ασθενή σε όλη την πορεία που θα χρειαστεί να κάνει στο σύστημα Υγείας, να ενημερώνονται γι’ αυτόν και να έχουν τη δυνατότητα να τον στηρίζουν κοντά στην περιοχή που διαμένει χωρίς να επιβάλλεται – εφόσον η κατάσταση υγείας του το επιτρέπει – η προσφυγή στο νοσοκομείο.Τα κονδύλια για το 2018

Με την εκκίνηση του νέου έτους ενδιαφέρον έχουν τα κονδύλια, τα οποία θα κατευθυνθούν σε νοσοκομεία και δομές Υγείας που βρίσκονται στον χώρο ευθύνης της 5ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με την υποδιοικήτρια Παρασκευή Ζαζά – που έχει στον τομέα ευθύνης της τα Νοσοκομεία και τα Οικονομικά – το 2018 ξεκινάει με προϋπολογισμό 125,25 εκατ. ευρώ για το σύνολο των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ για την κεντρική υπηρεσία της ΥΠΕ, όπως και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχουν προϋπολογιστεί 11,5 εκατ. ευρώ.

Το 2017 για τα νοσοκομεία οι συνολικές δαπάνες έφτασαν τα 146,5 εκατ. ευρώ (αρχικά είχαν προϋπολογισμό 125 εκατ. ευρώ), ενώ για την κεντρική υπηρεσία της ΥΠΕ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το κονδύλι ήταν στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Ο φετινός προϋπολογισμός σε ότι αφορά την ΠΦΥ είναι σημαντικά αυξημένος, καθώς προβλέπεται η χρηματοδότηση των ΤοΜΥ.

Η κ. Ζαζά επισημαίνει πως το 2018, για πρώτη φορά, αναμένεται έως τα τέλη Ιανουαρίου – μέσα Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των προϋπολογισμών όλων των νοσοκομείων, ενώ επίσης είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία οι προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με τα σωστά ποσά ανά κωδικό δαπάνης.

Ο διοικητής κ. Αντωνίου και η υποδιοικήτρια κ. Ζαζά δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως επίσης για φάρμακα, αναλώσιμα και άλλες δαπάνες. Παράλληλα, θα είναι έγκαιρη η όποια κάλυψη αναγκών, καθώς οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα παρακολουθούνται κάθε μήνα.

Η υποδιοικήτρια προσθέτει πως φέτος θα υπάρχει αλλαγή και σε ότι αφορά τον τρόπο προμηθειών «που έχει στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσα από την επίτευξη οικονομιών κλίμακος».

Αναβάθμιση εξοπλισμού των νοσοκομείων

Η κ. Ζαζά κάνει μια σύντομη αναφορά σε ότι αφορά την εξέλιξη των έργων στα νοσοκομεία δηλώνοντας πως «ολοκληρώνεται σύντομα η αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 6 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ», ενώ εκφράζονται ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για τη συνεργασία στην προώθηση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί – μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας – 2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας.

Σε ότι αφορά το 2018 αναμένεται μέσω προγραμμάτων να χρηματοδοτηθούν με 5 εκατ. ευρώ παρεμβάσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, ενώ 2 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν τις μονάδες υγείας της Στερεάς Ελλάδας.

Συνάμα θα… τρέξει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας.

Έξι προτεραιότητες για το 2018

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου αναφέρεται στις προτεραιότητες που τίθενται για το 2018.

Αυτές συνοψίζονται ως εξής:

Λειτουργία των ΤοΜΥ με βάση το χρονοδιάγραμμα.
Να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών και προσωπικού.
Βελτίωση εξοπλισμού των νοσοκομείων.
Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας. «Τα Κέντρα Υγείας ήταν στο περιθώριο. Η 5η ΥΠΕ αποφάσισε να τα στηρίξει» υπογραμμίζει ο υποδιοικητής κ. Δημητριάδης.
Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή των Οργανισμών σε όλα τα Νοσοκομεία
Στόχος της διοίκησης είναι να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να γίνονται οι πληρωμές σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων. Σύμφωνα με την αρμόδια υποδιοικήτρια κ. Ζαζά ήδη έχουν μειωθεί κατά πολύ τα ληξιπρόθεσμα, τα οποία πλέον εξοφλούνται εντός τριών μηνών.
Κλείνοντας ο κ. Αντωνίου δηλώνει: «Πέρα από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών που προσέρχονται στις δομές σε ότι αφορά τον χρόνο αναμονής κλπ., θέλουμε να υπάρξει και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειάς».

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.