«Ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, που θα στηρίζεται και στον πρωτογενή τομέα»

Σύσκεψη Γιάννη Δραγασάκη με εκπροσώπους Συνεταιρισμών

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία και η πορεία των συνεργατικών εγχειρημάτων τέθηκαν στη σύσκεψη εργασίας που είχε, σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και συνεταιριστικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Θεσσαλίας, συμμετείχαν επίσης εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και ο Συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Δημήτρης Κοντοφάκας. Από πλευράς των συνεταιριστικών φορέων συμμετείχαν εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣΓΗ, του Συνεταιρισμού ΘΕΣΓΑΛΑ, του Συλλόγου Μελισσοκόμων Καρδίτσας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και του Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών έθεσαν τις προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δραστηριότητά τους, επισημαίνοντας ότι, παρά τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος καταγράφεται ένα νέο κύμα δημιουργίας συνεταιριστικών εγχειρημάτων στο θεσσαλικό χώρο. Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, στην παρέμβασή του τόνισε τη ζωτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο οποίος όμως, καλείται στις σημερινές συνθήκες να παράξει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, μέσω της μεγαλύτερης διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξουν οι συνεργατικές μορφές της οικονομίας, ως ένας τρίτος πόλος πέραν του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση διαμορφώνει συνθήκες, τόσο από άποψη κινήτρων όσο και από άποψη ρευστότητας, που να ευνοούν την επέκταση του συνεργατισμού στη χώρα μας. Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε σε μια σειρά από ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά των παραγωγών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.