Ανοιχτά Εργαστήρια Πρασίνου στην περιοχή των Καμινάδων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Συνεχίζεται η προσπάθεια του Δήμου Καρδίτσας και της ΟικόΣφαιρας για την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου

«Η αναβάθμιση του αστικού πρασίνου είναι υπόθεση όλων μας». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι μαθητές της ΣΤ ΄ 1 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας μέσα από τη συμμετοχή τους στα ανοιχτά Εργαστήρια Πρασίνου που πραγματοποιήθηκαν, το πρωί της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή των Καμινάδων και στο Θερινό Σινεμά.

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε από το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας και έγινε στα πλαίσια της 16ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας η οποία ήταν αφιερωμένη στο αστικό πράσινο και είχε ως στόχο την ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στην κατεύθυνση της αναβάθμισής του.

Με βάση, λοιπόν, και τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη σχετική ημερίδα της Οικολογικής Γιορτής, ο Δήμος Καρδίτσας και η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν δύο ανοιχτά Εργαστήρια Πρασίνου ευαισθητοποιώντας τα παιδιά.

Η αρχή έγινε από την περιοχή των Καμινάδων και συγκεκριμένα σε έναν κενό γωνιακό χώρο απέναντι από την πλατεία (στην οδό Σωτήρος με Κονδύλη) που ήταν ανεκμετάλλευτος και χωρίς ίχνος πρασίνου. Οι μαθητές, που συνοδεύονταν από τη δασκάλα τους, ανέλαβαν τη διαμόρφωση και ΄΄υιοθέτηση΄΄ του συγκεκριμένου χώρου φυτεύοντας 7 διαφορετικά είδη φυτών (ένα σφενδάμι, τρία λιγούστρια, δύο κουτσουπιές και μία κερλετέρια).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το αποτέλεσμα τους ενθουσίασε και με τη χαρά και την ικανοποίηση ότι οι ίδιοι συνέβαλαν σε αυτό, συνέχισαν τη δράση τους στο Θερινό Σινεμά. Εκεί, φύτεψαν 14 οπώρες στα κενά των θέσεων στάθμευσης του Σινεμά βάζοντας τον ΄΄σπόρο΄΄ για να αποκτήσει λίγο πράσινο μία ακόμη γειτονιά της Καρδίτσας.
Το κάθε παιδί ΄΄υιοθέτησε΄΄ από ένα φυτό γράφοντας σε καρτελάκια το όνομά του και το συγκεκριμένο ΄΄μάθημα΄΄ σίγουρα είχε να τους διδάξει πολλά.

Τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε θέματα πρασίνου κ. Δημήτρης Αραμπατζής, όσο και το προσωπικό του Τμήματος Πρασίνου, τους μίλησαν διεξοδικά και για την ημερίδα που έγινε, αλλά και γενικότερα για το πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε την πόλη και τη γειτονιά στην οποία ζούμε και να φροντίζουμε για την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου.

Και πραγματικά οι μαθητές έδωσαν μέσα από τη συγκεκριμένη ενέργεια το παράδειγμα το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας αφού για να αλλάξει κάτι θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.
Η πρωτοβουλία αυτή, εξάλλου, δεν σταματά εδώ, αντιθέτως αναμένεται να έχει συνέχεια και σε άλλες γειτονιές της Καρδίτσας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.