Από το σουβλάκι και τον μουσακά στο καλάθι των θεσσαλικών προϊόντων

Μια μορφή τουρισμού στην οποία έχει επενδύσει πολλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας και φαίνεται να αποδίδει, είναι αυτή της γαστρονομίας, καθώς με στοχευμένες κινήσεις έχει καταφέρει να πλασάρει εκτός από τις φυσικές ομορφιές της και τα ποιοτικά της αγροτικά προϊόντα.

Η τουριστική φυσιογνωμία της Θεσσαλίας περιλαμβάνει κυρίως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες και τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) και αυτό εξυπηρετεί τον γαστρονομικό τουρισμό. Απουσιάζοντας οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες εφαρμόζονται πολιτικές all inclusive, στις οποίες η ποιότητα των τροφίμων περνάει σε δεύτερη μοίρα, η συνεργασία τοπικών συνεταιρισμών (γυναικείων, αγροτικών ή ομάδων παραγωγών) με τουριστικές μονάδες είναι αρκετά επικερδής για όλους. Γι΄αυτούς που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα υπάρχει μια νέα αγορά, από την οποία πληρώνονται καλύτερα και πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν διέθεταν τα προϊόντα τους σε μεσίτες και εμπόρους. Οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν στον πελάτη, επιτυγχάνοντας μια προστιθέμενη αξία στο σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών και φυσικά κερδίζει και η χώρα μας, καθώς οι τουρίστες επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, ενισχύοντας έμμεσα τις εξαγωγές.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Όσον αφορά στις στοχευμένες ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αυτές επικεντρώνονται κυρίως στα πολλά τουριστικά καταλύματα που διαθέτει η περιοχή. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Θανάση Παιδή «επειδή αυτές οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κουζίνα και εστιατόριο, έχουμε συμφωνήσει να δημιουργήσουμε από κοινού (και σε συνεργασία με Συνεταιρισμούς) το καλάθι των θεσσαλικών προϊόντων, το οποίο θα προσφέρεται συσκευασμένο καθημερινά στα δωμάτια των επισκεπτών, έτοιμο προς κατανάλωση. Το ψωμί και γενικά τα αρτοπαρασκευάσματα, το μέλι, το γάλα, το γιαούρτι, οι πίτες και τα φρέσκα φρούτα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται και θα εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου». Αυτή η επιχείρηση διεξάγεται σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας και Ενοικιαζόμενων Δωματίων και στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες-φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων, μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους επαγγελματίες τουρισμού του νομού, η αποστολή τους να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές επιθυμίες των τουριστών είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη, καθώς ο κάθε λαός έχει διαφορετικά γούστα. Εκείνο που διαμορφώνει το ημερήσιο μενού μιας ξενοδοχειακής μονάδας ή ενός ξενώνα είναι το εισόδημα του τουρίστα. Υπάρχουν τουριστικές μονάδες που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις εθνικές προτιμήσεις του πελάτη τους και υπάρχουν και αυτές που επιμένουν μόνο ελληνικά. Τα μεγάλα πορτοφόλια επιλέγουν gourme γεύσεις, οι …Βαλκάνιοι συμβιβάζονται με παραδοσιακές γεύσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι και πιο νόστιμες. Στα πρωινά οι τουρίστες ζητούν αυτά που έχουν συνηθίσει στη χώρα τους και μάλιστα τις ίδιες μάρκες (π.χ. Lurpak). Κορυφαία επιλογή στα παραθαλάσσια ουζερί το χταπόδι, ενώ στα κλασικά ψάρια ζητούν κυρίως τα μικρά, όπως κουτσομούρες. Σχεδόν όλοι προτιμούν το κρέας προβάτου. Οι Ρώσοι δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στο τζατζίκι. Υπάρχουν όμως και περιορισμοί. Για παράδειγμα οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε το χοιρινό, οι Ινδοί δεν τρώνε χοιρινά και κάποιοι άλλοι δεν τρώνε μοσχάρι. Οι Αμερικάνοι και οι Ιταλοί τρελαίνονται για φέτα, ελαιόλαδο, ελιές και κατά συνέπεια για χωριάτικη σαλάτα. Οι Σκανδιναβοί (Σουηδοί, Φιλανδοί, κλπ) δείχνουν μεγάλη σημασία στο πρώτο ορεκτικό και στα φρούτα (μπορούν να φάνε καρπούζι, πεπόνι όλη τη μέρα). Οι Ρώσοι προτιμούν τις …βαριές γεύσεις, όπως καπνιστά , τυριά και αλλαντικά. Εκτός από τη φέτα, προτιμούν τυριά που είναι σε αλοιφές. Ανεξαιρέτως όλοι οι τουρίστες θέλουν να δοκιμάσουν ελληνικό κρασί και όλοι θέλουν να πιούν φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Και επειδή τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, δεν προαναφέραμε τον μουσακά, το σουβλάκι και το φραπέ…

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.