Αυτό είναι το χωριό της Θεσσαλίας που «σβήνει»

Σε χωριό φάντασμα μοιάζει μια συνοικία του χωρίου της Υπέρειας Φαρσάλων καθώς οι κάτοικοι το έχουν εγκαταλείψει μετά και τις τελευταίες πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, εισπρακτικές ζητούν από πλημμυροπαθείς να τους καταβληθεί η φετινή οφειλή στο αγροτικό ρεύμα, παρά τις Κυβερνητικές εξαγγελίες για αναστολή πληρωμών του αγροτικού ρεύματος, ως μέτρου στήριξης τους.

Συγκεκριμένα πολλές οικογένειες από την Υπέρεια Φαρσάλων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν στέγη στα γειτονικά χωριά ή στην πόλη των Φαρσαλων, μετά και από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες που έπληξαν το χωριό τους, τα τελευταία χρόνια (4 πλημμύρες τα τελευταία 3 χρόνια). Σύμφωνα με του κατοίκους, το χωριό ερημώνει και θα συνεχίσει να ερημώνει, όσο δεν πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα. Έχουν επισκευάσει τα τελευταία χρόνια τρεις φορές τα σπίτια τους και είναι πάλι κατεστραμμένα. Δεν αντέχουν να ζουν με αυτό το άγχος και υπό τον φόβο μιας νέας πλημμύρας.

Η “Ε” βρέθηκε στην Υπέρεια και διαπίστωσε ότι ένα τμήμα του χωρίου με περισσότερα από 20 σπίτια, έχει εγκαταλειφθεί καθώς ζούνε σε αυτό μόνο δύο οικογένειες. Πρόκειται για την συνοικία των προσφύγων στο δυτικό μέρος του χωρίου με τα σημάδια της εγκατάλειψης να είναι εμφανή. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που αποτυπώνει το ύψος του νερού στον λευκό τοίχο του σπιτιού που έχει ξεπεράσει τα 2 μέτρα.

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Σαν να μην έφτανε ο φόβος των πλημμυρών, στο παιχνίδι μπαίνουν και οι εισπρακτικές που τηλεφωνούν σε αγρότες της περιοχής, για λογαριασμό παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος ζητώντας, τι άλλο…τα χρήματά τους.

Και όλο αυτό ενώ η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει αρχές Νοέμβρη την αναστολή πληρωμών για το αγροτικό ρεύμα σε πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας και είχε προχωρήσει σε ένα σχέδιο ρύθμισης οφειλών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το σχέδιο προβλέπει για καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, πλέον των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διετή περίοδο χάριτος και σχέδιο επταετίας, όπου οι τόκοι θα καλυφθούν από το κράτος. Αυτό για τους παρόχους έμεινε στα χαρτιά.

Η “Ε” έγινε δέκτης παραπόνων (τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην εφημερίδα) παραγωγού που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel”, τόσο στα χωράφια, όσο και στο αρδευτικό συγκρότημα, όπου τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνεπής στις πληρωμές, και μάλιστα στο ακέραιο! Τώρα, όπως αναφέρει τηλεφωνούν εισπρακτικές και ζητούν το φετινός χρέος ύψους 3.000 ευρώ, να καταβληθεί εντός δεκαημέρου, παρά τις συνεχείς διευκρινίσεις του παραγωγού, ότι πρόκειται για πλημμυροπαθή δηλώνοντας αδυναμία καταβολής της οφειλής την φετινή χρονιά. Μάλιστα στην γεώτρηση του χωραφιού έχουν πέσει ακόμα και οι κολώνες του ηλεκτρικού.

Τρακτέρ έκανε άντληση υδάτων σε γούρνα βάθους 6 μέτρων που δημιουργήθηκε από το νερό. Όπως σημείωσε την φετινή χρονιά το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει σε κάποια σπορά καθώς μέχρι και πριν λίγες ημέρες σε αυτό υπήρχε νερό, με το αγροτεμάχιο να έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από το ποτάμι

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.