Χωρίς στοιχειώδη προστασία οι δημοσιογράφοι στη δίκη των Τεμπών – Έκκληση για άμεση λύση

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Την έντονη διαμαρτυρία της για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να εργαστούν οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί εικονολήπτες και οι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών, στη Λάρισα, εκφράζει με επιστολή της η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε).

Η έλλειψη κατάλληλου και προστατευμένου χώρου εργασίας έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί ουσιαστική λύση. Ως αποτέλεσμα, οι επαγγελματίες του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων αναγκάζονται να εργάζονται εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, είτε υπό βροχή και χαμηλές θερμοκρασίες είτε κάτω από τον καυτό ήλιο.

Οι συνθήκες αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολες και δεν συνάδουν με τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας, ειδικά σε μια δίκη μείζονος δημοσιογραφικού, κοινωνικού και δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η απρόσκοπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης προϋποθέτει την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας για όλους τους επαγγελματίες των ΜΜΕ. Παράλληλα, η δυνατότητα πραγματοποίησης δηλώσεων και συνεντεύξεων από τους εμπλεκόμενους στη δίκη δεν μπορεί να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες ούτε να παρεμποδίζεται από την απουσία των αναγκαίων υποδομών.

Η ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε στην επιστολή της, απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, η Ένωση ζητεί, για ακόμη μία φορά, να εξεταστεί μία από τις ακόλουθες λύσεις:

· Η τοποθέτηση κατάλληλης στεγασμένης κατασκευής στην είσοδο – έξοδο του χώρου ελέγχου, ώστε να εξασφαλίζονται στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας για τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους φωτορεπόρτερ.

· Η άρση της απαγόρευσης εισόδου των τηλεοπτικών συνεργείων στον περιφραγμένο εξωτερικό χώρο, όπου βρίσκεται το διαμορφωμένο κοντέινερ (box) για τα ΜΜΕ, ώστε να μπορούν να καταγράφουν δηλώσεις και να πραγματοποιούν τηλεοπτικές συνδέσεις με τις αναγκαίες συνθήκες εργασίας.

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η προστασία της εργασίας των δημοσιογράφων και των τεχνικών των ΜΜΕ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική άσκηση του δημοσιογραφικού έργου και την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

Η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύση, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες που καλύπτουν τη δίκη των Τεμπών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.