Δεν κατάφεραν οι Ιταλοί πραγματογνώμονες να διαβάσουν το «μαύρο κουτί» του επιβατικού τρένου στα Τέμπη

Άκαρπες ήταν οι προσπάθειες των τεσσάρων Ιταλών εμπειρογνωμόνων που έφτασαν στη Λάρισα προκειμένου να εξετάσουν το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Οι ειδικοί από την Ιταλία έκαναν τρεις προσπάθειες οι οποίες δεν απέδωσαν.

Ο μηχανολόγος- ηλεκτρολόγος μηχανικός δικαστικός πραγματογνώμονας Παναγιώτης Μαδιάς που ήταν μαζί τους μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι αυτό συνέβη γιατί το πιο πιθανό είναι να καταστράφηκε εντελώς όλο το σύστημα. «Έγιναν τρεις προσπάθειες ανάκτησης στοιχείων και δεν απέδωσαν. Εκτιμώ, ότι έχει καταστραφεί το σύστημα μνήμης, άντλησης και ανάκλησης των στοιχείων».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαδιάς, οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες έφτασαν στην Λάρισα μετά από αίτημα του ανακριτή προκειμένου να υπάρξει ακριβέστερη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος.

 

madias
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας Παναγιώτης Μαδιάς

«Για την ακριβέστερη διερεύνηση των συνθηκών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, για την καλύτερη κατανόηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος σε ότι αφορά την πορεία σύγκρουσης, τον τρόπο επαφής σύγκρουσης και τον μηχανισμό ανάφλεξης και εξέλιξης της πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τις τελικές θέσεις των βαγονιών που συγκρούστηκαν κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία μιας ειδικής ψηφιακής απεικόνισης μικρής διάρκειας αναπαράστασης της σύγκρουσης των δυο τρένων, έχοντας ως σημείο αναφοράς την έναρξη της επιβατικής αμαξοστοιχίας από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας μέχρι το σημείο σύγκρουσης. Ο ανακριτής για το σκοπό αυτό, λόγω μη ύπαρξης ειδικών μηχανικών στον πίνακα πραγματογνωμόνων, ζήτησε να έρθουν οι Ιταλοί ειδικοί για τη συγκεκριμένη έρευνα για να γίνει άντληση, ανάκτηση και ανάλυση, στοιχείων από το ειδικό καταγραφικό μηχάνημα, αλλά όπως προανέφερα παρά τις τρεις προσπάθειές τους δεν είχαμε αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.