Δέντρα «ντύθηκαν» με πλεκτά για …καλό σκοπό

Ένα ευχάριστο … ξάφνιασμα περίμενε τους Καρδιτσιώτες στο άλσος του Παυσιλύπου, αφού την προσοχή τους τράβηξε ένα δέντρο που ήταν ντυμένο με πολύχρωμα κομμάτια από πλεκτά και δεν ήταν λίγοι αυτοί που πλησίασαν για να το περιεργαστούν από κοντά.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος αυτών που το έντυσαν έτσι: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλοκωφών- Γονέων Κηδεμόνων Τυφλοκωφών Παιδιών και Φίλων αυτών «Το Ηλιοτρόπιο» σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο Καραγκούνα στα πλαίσια της 29ης Πολιτιστικής Συνάντησης Παιδιών στόλισαν δέντρα στο Παυσίλυπο, αλλά και στο Μουζάκι υλοποιώντας μια όμορφη εικαστική παρέμβαση.

Τι είναι το yarnbombing  

Όταν η Πρόεδρος του συλλόγου «Το ηλιοτρόπιο»  κ. Κατ. Μπεζεριάνου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα ενόψει της 29ης Πολιτιστικής Συνάντησης Παιδιών στην οποία συμμετείχε και ο φορέας της, χρησιμοποίησε τον όρο yarnbombing είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι από τους παριστάμενους ξαφνιάστηκαν γιατί τον άκουγαν για πρώτη φορά.

Το yarnbombing, η τέχνη αυτή του «πλεκτογκράφιτι», «Kniffiti» ή αλλιώς «βομβαρδισμός νημάτων» όπως έγινε απόπειρα να μεταφραστεί στη χώρα μας συναντάται κυρίως σε μεγάλες πόλεις. Η αρχική ιδέα βέβαια πιστώνεται στην Τεξανή Μάγκντα Σάιεγκ, που μια ημέρα του 2005, δυσαρεστημένη με την ασχήμια του Χιούστον, αποφάσισε να πλέξει στο πόμολο της μπουτίκ που διατηρούσε εκεί ένα μπλε και ροζ «ζιπουνάκι». Σήμερα υπάρχει ομάδα στο Παρίσι που καλύπτει με πλεκτά ρωγμές πεζοδρομίων. Στη Μελβούρνη, μια γυναίκα γνωστή ως «Bali» τυλίγει βάσεις ποδηλάτων ή στάσεις λεωφορείων. Η οργάνωση  Knit the City στο Λονδίνο έχει στολίσει τηλεφωνικούς θαλάμους, λεωφορεία ή έναν ολόκληρο κήπο στο Μπρίξτον. Η αμερικανή Olek, που έντυσε τον περίφημο ταύρο της Wall Street, δήλωνε πρόσφατα ότι αυτό που έκανε είναι τέχνη.

To yarnbombing είναι μια μορφή τέχνης του δρόμου, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιείται και ως ένας τρόπος ευαισθητοποίησης. Στην προκειμένη περίπτωση η δράση που υλοποιήθηκε στην πόλη μας αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας κινητοποίησης με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την τυφλοκόφωση.

Η δράση του Συλλόγου «Ηλιοτρόπιο»

ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ’’, δημιουργήθηκε από μια ομάδα γονέων τυφλοκωφών παιδιών με την στήριξη επαγγελματιών και φίλων . Αποτελεί την μοναδική οργάνωση στην χώρα μας που έχει στόχο την αναγνώριση της τυφλοκώφωσης ως ανεξάρτητης αναπηρίας, την δημιουργία εκπαιδευτικών και αποκατάστασης δομών για τυφλοκωφά παιδιά και ενήλικες, όπως και την ειδική κατάρτιση επαγγελματιών . Η Τυφλοκώφωση είναι μια διπλή αναπηρία συγχρόνως σε όραση και ακοή .Τα συνδυασμένα προβλήματα στις δύο αυτές αισθήσεις ,της απόστασης όπως αναφέρονται δυσχεραίνει την μάθηση ,την επικοινωνία ,την αυτόνομη μετακίνηση ,την κοινωνικοποίηση και την πρόσβαση στην πληροφόρηση .Με αυτές τις ιδιαίτερες δυσκολίες ,το τυφλοκωφό άτομο χρειάζεται ειδική υποστήριξη σε όλη του την ζωή για να αναπτύξει τις ικανότητές του και να κοινωνικοποιηθεί.

Ήδη ΄΄ΤΟ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ΄΄ έχει ήδη αναπτύξει σειρά δραστηριοτήτων ,τις οποίες βέβαια συνεχίζει όπως έρευνα για εύρεση τυφλοκωφών παιδιών και ενηλίκων, ενημέρωση των αρμόδιων φορέων Υπουργείων Παιδείας και Πρόνοιας ,και προώθηση αιτημάτων, ευαισθητοποίηση του κοινού, επισκέψεις κατ οίκον στις οικογένειες και συμβουλευτική καθοδήγηση, οργάνωση σεμιναρίων από ειδικευμένους επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό, συναντήσεων, συνεδρίων ,στην χώρα μας με Ευρωπαϊκές και Διεθνείς οργανώσεις Τυφλοκωφών, επισκέψεις σε κέντρα τυφλοκωφών εξωτερικού για πληροφόρηση και κατάρτιση παιδαγωγικών προσεγγίσεων, συμμετοχή τυφλοκωφών παιδιών σε κατασκηνώσεις, σε προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας και σε άλλες δραστηριότητες παιδαγωγικών προσεγγίσεων και κοινωνικοποίησης.

Σημαντικός στόχος η δημιουργία Ειδικών Σχολείων ή τμημάτων στις σχολικές μονάδες, ειδικών Υπηρεσιών ενηλίκων με ειδικευμένο προσωπικό. Ιδανικό σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Συλλόγου θα ήταν η δημιουργία «Στέγης ενηλίκων Τυφλοκωφών» με ειδικές υπηρεσίες καθημερινής διαβίωσης διερμηνέων ,προσωπικού στήριξης , με τεχνολογικά βοηθήματα επικοινωνίας.

Πηγή: karditsalive.net

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.