Διαμαντής Γκίκας: Οι ομογενείς Έλληνες δεν επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα

Με αφορμή τους περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού , όπως τόνισε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών

Ελάχιστη η επισκεψιμότητα των απόδημων Ελλήνων φέτος στην Ελλάδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (εξαίρεση και η περυσινή) , όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και στην εκπομπή του Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, Διαμαντής Γκίκας. Συγκεκριμένα οι Θεσσαλοί , από άκρη σε άκρη της γης δεν επισκέφτηκαν την χώρα από την οποία κατάγονται και τόσο αγαπούν. Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε επίσης στο κύμα μετανάστευσης το οποίο ακόμα συνεχίζει με σταθερούς ρυθμούς, κυρίως προς τη χώρα της Γερμανίας, αλλά και για το επερχόμενο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών.

Οι απόδημοι Έλληνες δεν επισκέφτηκαν την Ελλάδα

Για ελάχιστη επισκεψιμότητα έκανε λόγω ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών αναφερόμενος ειδικά σε αυτή τη χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες . Μάλιστα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στους απόδημους Θεσσαλούς στην Αυστραλία που φέτος δεν επισκέφτηκαν καθόλου την χώρα μας, αλλά και τους Καναδούς. Σημείωσε ότι η κινητικότητα υπήρχε κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα από τη Γερμανία. Ως κύριο λόγο και ως κύρια αιτία π κ. Γκίκας έδειξε την πανδημία, τα μέτρα και τους περιορισμούς που εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν σχετικά με τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό. «Στην Αυστραλία υπάρχει ακόμα απαγόρευση, ενώ στη Γερμανία υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως το να είσαι εμβολιασμένος ή να έχεις νοσήσει ή να έχεις κάνει τεστ τις προηγούμενες 48 ώρες», εξηγεί.

«Εξακολουθεί να υπάρχει το κύμα μετανάστευσης»

«Ναι, εξακολουθεί να υπάρχει το κύμα μετανάστευσης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και ειδικά στην χώρα της Γερμανίας», είναι η άμεση απάντηση του κ. Γκίκα σχετικά με την απορία και την ερώτηση του αν υφίσταται ακόμα το φαινόμενο της μετανάστευσης. «Είναι μικρότερο από αυτό που γινόταν μέχρι πριν 3 ή 4 χρόνια, αλλά συνεχίζει ως φαινόμενο», δηλώνει. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί που επικοινωνούν μαζί τους γιατί ενδιαφέρονται πολύ σοβαρά να μεταναστεύσουν αλλά έρχονται σε επαφή μαζί τους και Έλληνες που ήδη έχουν φύγει από την Ελλάδα με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον, για να τους βοηθήσουν με εργασία, σπίτι και οτιδήποτε άλλο. Μάλιστα, αναφερόμενος στο εργασιακό και επαγγελματικό φάσμα στο οποίο υπάρχει ενδιαφέρον , δήλωσε ότι είναι ευρύ και η ζήτηση εργασίας περιλαμβάνει όλα τα επαγγέλματα, και τα επιστημονικά αλλά και τα επαγγέλματα που αφορούν ανειδίκευτους εργάτες. Σχετικά με το εργασιακό κομμάτι, τόνισε ότι το φαινόμενο της πανδημίας δυσκολεύει και εδώ την κατάσταση, καθώς πάρα πολλές θέσεις εργασίας μειώνονται.

Πρώτο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου
Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων

Ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στο πρώτο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων το οποίο διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Το λέω με περηφάνια και καμάρι», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε πώς ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα αλλά και πώς υλοποιήθηκε. «Τα τελευταία χρόνια όλες οι παγκόσμιες συνομοσπονδίες κάνουν κάθε χρόνο το δικό τους συνέδριο. Έτσι κ εμείς οι Θεσσαλοί διοργανώνουμε κάθε χρόνο ένα παγκόσμιο συνέδριο σε διαφορετικό Δήμο. Το ίδιο κάνει και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία των Ηπειρωτών , των Κρητικών, των Βλάχων, των Μακεδόνων, των Πόντιων και λοιπά. Με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, έπειτα από μια συνάντηση που είχαμε σε ελληνικό εστιατόριο πριν από δύο χρόνια με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ηπειρωτών, τον κ. Χρυσόστομο Δήμο και με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Κρητικών, τον κ. Μανώλη Κουγιουμτζή, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το πρώτο συνέδριο και να το υλοποιήσουμε».
Τόνισε ότι όλες οι Ομογενείς Οργανώσει ανταποκρίθηκαν άμεσα με σκοπό αυτό το Συνέδριο να συμπληρώνει τα Παγκόσμια Συνέδρια των Περιφερειών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται κάθε χρόνο, εφόσον είναι κάτι που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολες οι συνθήκες να υλοποιηθεί εφόσον οι συμβαλλόμενοι βρίσκονται στις πέντε ηπείρους, αλλά εν τέλει με την σωστή επικοινωνία και την βοήθεια της τεχνολογίας μέσω της διαδικτυακής επικοινωνίας, το κατάφεραν. «Είχαμε όμως και τη στήριξη της Ελληνικής Κοινωνίας, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, με συνεργασία της ΚΕΔΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος αλλά και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γενικές Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας», είπε αναφέροντας τους φορείς που στάθηκαν αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα. Μάλιστα, παρευρέθηκαν με χαρά, όσοι φυσικά κατάφεραν να είναι, όπως ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος κατάγεται από το Πήλιο και ο οποίος έχει αναπτύξει πλούσιο έργο και στη Γερμανία. «Πολλοί Έλληνες από διάφορα μέρη της Ελλάδος ήρθαν στην Αθήνα, στην αίθουσα της ΚΕΔΕ, όπου φιλοξενηθήκαμε. Μάλιστα η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη μέσω του διαδικτύου, καθώς έγινε και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom».

12ο Παγκόσμιο Συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών

Τέλος, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε και στο αντάμωμα των Θεσσαλών το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο και που μέσω της εκπομπής κάλεσε όλους τους απανταχού Θεσσαλούς και όχι μόνο να παραβρεθούν. Το Παγκόσμιο συνέδριο θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Αυγούστου στην περιοχή της Ελασσόνας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και με το δίκτυο Περραιβία. Κάθε χρόνο το αντάμωμα αναδεικνύει και ένα διαφορετικό μήνυμα. Φέτος, ο κ. Γκίκας μίλησε για δύο σημαντικά και ξεχωριστά μηνύματα. «Το φετινό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι η ελληνική φέτα είναι το καλύτερο τυρί σε όλο τον κόσμο και δεν θα μας την πάρει κανείς. Θέλουμε να προβάλουμε την ελληνική φέτα παντού. Το δεύτερο μήνυμα είναι να παρουσιάσουμε τον πλούτο του Ολύμπου και να συζητήσουμε στο πάνελ, πώς θα μπορέσουμε να τον αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.