Δημήτρης Κουρέτας: Όταν φέρνουν το Harvard στην Ελλάδα και πουλάνε μαϊμού εξωστρέφεια

Mία παρέμβαση για τα κολέγια, τα πτυχία, αλλά και το Harvard κάνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Ειδικότερα, αναφέρει:
«Αυτό που λέμε ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν αρκετές διαβαθμίσεις. Το Harvard είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Δηλαδή δεν βγάζει δολάρια να τα πάρουν κάποιοι επενδυτές όπως γίνεται σε πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Νομίζουν πολλοί ότι οι άνθρωποι που κάνουν διοίκηση σε σχολές του harvard θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία. Κάνουν λάθος. Δεν σκέφτονται έτσι.

Σκέφτονται πως θα αναδείξουν τα καλύτερα μυαλά και αυτά να αναδειχθούν προς όφελος των αξιών που έχουν οι ΗΠΑ. Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν εκεί στην έρευνα με αξίες και αξιοκρατία όπως θα έπρεπε να είναι και η πατρίδα μας. Να επικρατεί η αξιοκρατία.

Στα 100 ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής υπάρχουν τα 5 καλύτερα του κόσμου και τα 95 χειρότερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών κολλεγίων στις ΗΠΑ είναι χειρότερα από το μέσο πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Τα ιδιωτικά κολλέγια σχεδόν παντού στον κόσμο (πάτε μια βόλτα στην Κύπρο) έχουν καλό περιτύλιγμα. Παίρνουν νέους διδάκτορες για μάθημα και τους βάζουν να κάνουν 20 ώρες μάθημα την εβδομάδα χωρίς να κάνουν έρευνα. Και σε δέκα χρόνια όταν αυτοί θα είναι 40 ετών φέρνουν άλλους πιο νέους γιατί είναι πιο φτηνοί.

Όταν φέρνουν το harvard στην Ελλάδα και πουλάνε μαϊμού εξωστρέφεια ξέρουν ότι το harvard δεν θα έρθει ποτέ εδώ να κάνει οτιδήποτε. Ούτε βοηθάει αυτό τα ελληνόπουλα ότι δήθεν ήρθε εδώ ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και κάτι έγινε. Τίποτα δεν έγινε.

Το harvard πάντοτε λειτουργούσε και θα λειτουργεί με τον ίδιο εξαιρετικό τρόπο. Οπότε μην μασάτε ότι ήρθαν στην Ελλάδα πανεπιστήμια της Αμερικής. Αυτά είναι για ξεκάρφωμα. Αυτά είναι για να πηγαίνει η μάζα όσων δεν πέρασαν την βάση του 10 σε κολλέγια της συμφοράς ( τα πιο πολλά ). Αν έχει τα κοτσια οποίος δεν πήρε την βάση να απευθυνθεί στο harvard.

Επίσης όσοι μεταπτυχιακοί φοιτητές λέει ότι θα πάνε στο yale να κάνουν λέει τσάμπα μαθήματα, εντάξει όχι άλλο κάρβουνο…

Τα καλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι όπως ήταν. Και όποιος θέλει να πάει εκεί πρέπει να το θέλει πολύ και να το πιστέψει. Και να τους πείσει ότι το κάνει πολύ κέφι. Αυτό μετράνε. Να ξέρουν ότι το να πας εκεί, θα σου αλλάξει τη ζωή. Όσοι είναι έτοιμοι για τέτοιο ταξίδι ας το προσπαθήσουν. Αξίζει…»

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.