Δημήτρης Κουρέτας: Τι φταίει σε ένα υπέρβαρο άτομο – Τρεις κρίσιμες συνιστώσες

Τις κρίσιμες συνιστώσες για ένα υπέρβαρο σχολιάσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Ειδικότερα, αναφέρει:
«Είμαι πεπεισμένος ότι το άτομο δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνο που είναι υπέρβαρο. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία:

Το πρώτο στοιχείο είναι ο ηδονισμός, η ευχαρίστηση στην κατανάλωση. Οι άνθρωποι θέλουν να να είναι ελεύθεροι να τρώνε ό,τι έχει καλή γεύση για αυτούς. Συνήθως, τα γλυκά και τα λιπαρά έχουν ωραία γεύση. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό για επιβράβευση και για να αποκαταστήσουν την ισορροπία των συναισθημάτων τους. Άλλοι κάνουν το ίδιο χρησιμοποιώντας το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, το οποίο είναι ακόμη πιο επιβλαβές.

Η δεύτερη συνιστώσα είναι το λεγόμενο «τοξικό περιβάλλον». Είμαστε μόνο εν μέρει υπεύθυνοι για το ότι ασκούμε το σώμα μας τόσο σπάνια. Τα μηχανήματα φροντίζουν τα πάντα. Όλα γίνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Λίγοι άνθρωποι θα εκτιμούσαν ότι φτάσαμε αργά γιατί αποφασίσαμε να περπατήσουμε. Επιπλέον, το φαγητό είναι πανταχού παρόν. Έχουμε πρόσβαση στο φαγητό ανά πάσα στιγμή και πάντα είναι νόστιμο χάρη στο «σχεδιασμό τροφίμων» που εφευρέθηκε από τη βιομηχανία τροφίμων.

Η τρίτη συνιστώσα είναι τα δευτερεύοντα αποτελέσματα του γρήγορου ρυθμού ζωής, συμπεριλαμβανομένου του μόνιμου στρες, της ταραχώδους ζωής και της έλλειψης χρόνου για απόλαυση. Δεν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να μετρηθεί η επιτυχία της νηστείας μόνο στη μείωση του βάρους!

Τι γίνεται αν ένα υπέρβαρο άτομο που νηστεύει δεν αποκτήσει το ιδανικό βάρος αμέσως; Υπάρχουν και άλλα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν, όπως η ηρεμία, η αντιμετώπιση προβλημάτων και η ανακάλυψη νέων πηγών ευχαρίστησης εκτός από το φαγητό και το ποτό».

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.