Δοκιμάστηκαν τα Τρίκαλα από το «σφυροκόπημα» του Ιανού

Δοκιμάστηκε ο ν. Τρικάλων από το «σφυροκόπημα» του Ιανού που στο πέρασμα του έχει αποβεί καταστροφικός για το σύνολο, σχεδόν της δυτικής Ελλάδας με τις αρχές να παραμένουν έως και σήμερα σε επιφυλακή, φοβούμενοι για τα νερά που θα κατεβάσουν τα ποτάμια.

Όπως καταγράφει το TV10.gr καταστροφές σημειώθηκαν τόσο στα πεδινά, όσο και στα ορεινά με τον κατάλογο να είναι μακρύς: Καταπτώσεις στα ορεινά με τα προβλήματα να εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο, πολλά χωριά στο Δήμο Πύλης έχουν πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες με βαμβάκια και καλαμπόκια.

Στο παρά πέντε απετράπη η καταστροφή σε Μεγάλα Καλύβια και Γόμφους με τους κατοίκους να περνούν μαρτυρικές ώρες τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς ήταν σε επαγρύπνηση λόγω των νερών που κατέβαζε ο Πάμισος. Προβλήματα αντιμετώπισαν τόσο το Παλαιομονάστηρο, όσο και στον Παραπόταμο.

Ανοίγουν τάφρους και φτιάχνουν αναχώματα
Σε επιφυλακή παραμένουν οι κάτοικοι στα Μεγάλα Καλύβια, στο νότιο τμήμα του χωριού, αφού είδαν το νερό να φτάνει στις αυλές των σπιτιών τους, με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και το Δήμο Τρικκαίων να δίνουν ολονύχτια μάχη και να στήνει αναχώματα.

Από χθες το πρωί, ξεκίνησαν να φτιάχνονται αναχώματα και να ανοίγονται τάφροι υπό το φόβο του Πάμισου, καθώς άρχισαν τα νερά να καλύπτουν περιμετρικά το χωριό, κυρίως στο ανατολικό κομμάτι.

«Θωρακίζουμε την περιοχή. Γόμφους και Μεγάλα Καλύβια η κατάσταση είναι δύσκολη» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και υπογράμμισε «η βροχή σταμάτησε, αλλά τα νερά συνεχίζουν να μπαίνουν ακόμα μέσα».

Και τόνισε : «Μας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα ο Πάμισος από την πλευρά της Καρδίτσας με συντονισμένες ενέργεια Περιφέρεια, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Πύλης, Πυροσβεστική, ΔΕΗ, πρόεδροι, μηχανήματα είμαστε όλοι εδώ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι εάν δε είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό ποταμό, η κατάσταση θα ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη.

«Τα Μεγάλα Καλύβια δοκιμάζονται για ακόμα μια φορά» θα σημειώσει ο Αντιδήμαρχος α’ τομέα Βασίλης Κρανιάς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

«Είμαστε σε επιφυλακή και ελπίζουμε όλα να κυλήσουν ομαλά. Δε φεύγει κανείς μέχρι να πέσει η στάθμη του νερού» τόνισε.

Στις ενέργειες που έγιναν στάθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τρικκαίων Γιώργος Ζιώγας, λέγοντας ότι υπήρξε άμεσα κινητοποίηση και ότι γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξει και άλλες ζημιές.

Σημειωτέον, ο Δήμος Τρικκαίων ήδη υπέβαλλε αίτημα στην περιφέρεια Θεσσαλίας για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ όπως προαναφέρθηκε οι αρχές παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.