«Έφυγε» η ψυχή της «Καραγκούνας»

Ένας από τους πυλώνες του πολιτισμού στην Καρδίτσα, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τις σημαντικότερες στιγμές της παράδοσης του τόπου μας, η Μαίρη Θεολόγη, δεν είναι πια μαζί μας.

Η ιδρύτρια της “Καραγκούνας” άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 87 ετών, στο νοσοκομείο Καρδίτσας, και παράλληλα άφησε μία πολύ μεγάλη κληρονομιά στο νομό και τα πολιτιστικά του δρώμενα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, η Μαίρη Θεολόγη μεταλαμπάδευσε, σε όποιος και αν της το ζήτησε, την ιστορία της φορεσιάς και των ηθών και εθίμων του κάμπου. Ειδικά την Καραγκούνικη φορεσιά δεν έπαψε ποτέ να την ερευνά και να την μελετά, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία γι αυτή.

Η εκλιπούσα ίδρυσε το 1960 την «Καραγκούνα» και διετέλεσε πρόεδρός της επί 50 σχεδόν χρόνια, ενώ τα τελευταία κατείχε δικαιωματικά την θέση της επίτιμου προέδρου. Μέσω του πιο γνωστού πολιτιστικού Συλλόγου του νομού έκανε την Καρδίτσα γνωστή σε όλο τον κόσμο με συμμετοχές σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε όλες τις Ηπείρους.

Με πολύ κόπο, μόχθο και αγάπη κατάφερε να συλλέξει κάθε τι που συμπλήρωνε τις γνώσεις της για τον καραγκούνικο και όχι μόνο λαϊκό πολιτισμό και έτσι δημιούργησε μια πλούσια και ανεκτίμητη σε όγκο και ποιότητα συλλογή, που αριθμεί πάνω από 3.500 αυθεντικά λαογραφικά αντικείμενα.Υπήρξε από τους ανθρώπους που έβαλαν την μαγιά και δημιουργήθηκαν τα «Καραϊσκάκεια», έχοντας την εμπειρία από τα διεθνή φεστιβάλ, ενώ υπήρξε πάντα μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού μας.

Για το έργο της έχει βραβευτεί από πλήθος φορέων σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο και το κενό που αφήνει πίσω της είναι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά δυσαναπλήρωτο.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.