«Ειδική μέριμνα για τους μαθητές των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Θεσσαλίας»

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Μεταξάς Βασίλης, Λαμπρούλης Γιώργος, Μαρίνος Γιώργος και Δελής Γιάννης αναφέρουν:

«Οι πλημμύρες του φθινοπώρου στη Θεσσαλία, οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν και κυρίως οι μεγάλες καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει γρήγορα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν έχουν οδηγήσει τους μαθητές των περιοχών να ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Πολλά σχολεία έκλεισαν για μέρες, μαθητές αναγκάστηκαν να μετοικήσουν, αρκετοί βρίσκονται ακόμα σε σπίτια μακριά από τις οικίες τους. Η πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών ακολουθεί τον “Γολγοθά” των γονέων τους που αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, την έλλειψη εισοδήματος ιδιαίτερα των αγροτών και επαγγελματιών που καταστράφηκαν, αλλά και των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους. Πολλοί παράλληλα με το σχολείο συνέβαλλαν στον καθαρισμό των σπιτιών που κράτησε για εβδομάδες, εις βάρος του απαραίτητου χρόνου για μελέτη.

Στα παραπάνω να προστεθούν οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των νέων ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να ζουν εδώ και 7 μήνες σε κατεστραμμένες γειτονιές και χωριά, να αντικρίζουν καθημερινά εικόνες εγκατάλειψης.

Ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες καλούνται να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, παλεύοντας καθημερινά με τις αντιξοότητες, την προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον των κατεστραμμένων πλέον σπιτιών, κτιρίων, δρόμων και γενικότερα υποδομών.

Όλα τα παραπάνω αφορούν το σύνολο των μαθητών της Θεσσαλίας, ανεξάρτητα από το βαθμό της καταστροφής στην περιοχή που διαμένουν, καθώς όλες οι περιοχές επηρεάστηκαν σοβαρά άμεσα ή έμμεσα.

Η λήψη μέτρων που θα ανακουφίζουν και θα διευκολύνουν τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, είναι επιτακτική.

Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν (π.χ. Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Μάτι, Μάνδρα κ.τ.λ.) λόγω φυσικών καταστροφών πάρθηκαν μέτρα μοριοδότησης των μαθητών που δίνανε πανελλαδικές εξετάσεις.

Αποτελεί, εξάλλου αίτημα των ίδιων των μαθητών, αλλά και των Ενώσεων Γονέων της Θεσσαλίας η ειδική μοριοδότηση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για τους μαθητές της Θεσσαλίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε να υπάρξει ειδική μοριοδότηση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους μαθητές των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Θεσσαλίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.