Εισαγγελέας Λάρισας: Σταματήστε επιτέλους να αποθηκεύετε χρήματα στα σπίτια σας…

Την δικαιολογημένη αγανάκτηση εισαγγελέα δικαστηρίου της Λάρισας προκάλεσε η συνήθης πρακτική των ηλικιωμένων να αποθηκεύουν στα σπίτια τους μεγάλα χρηματικά ποσά. Αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ που αντί να επιλέγουν την σιγουριά των Τραπεζών αποφασίζουν – παρασυρόμενοι από σύνδρομα άλλων εποχών- να τα κρύβουν στα πιο απίθανα μέρη των κατοικιών τους. Αυτό όμως είναι που μαγνητίζει από πολλά χιλιόμετρα μακριά τους επίδοξους κλέφτες, ληστές και απατεώνες.

Μια τέτοια περίπτωση εξέτασε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας με δράστες που ξεκίνησαν από τα Τρίκαλα, έδρασαν σε χωριό της Καρδίτσας όμως κατέληξαν να δικαστούν στη Λάρισα.

Στο μικρό αυτό χωριό, καταγράφηκαν αρκετά «χτυπήματα» τα οποία ήταν πανομοιότυπα καθώς εφαρμόστηκε με επιτυχημένο τρόπο η μέθοδος της απασχόλησης.

Κατηγορούμενοι βρέθηκαν 4 άτομα Ρομά που δήλωσαν ως επάγγελμα πλανόδιοι πωλητές. Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προτιμούσαν να ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος και στην παρακολούθηση των υποψηφίων θυμάτων τους, πριν προβούν σε όποια κίνηση. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο με πρόφαση την πώληση ρούχων, παπουτσιών και κουβερτών ερευνούσαν το πεδίο από κοντά και όταν έβρισκαν την κατάλληλη ευκαιρία δρούσαν.

Εν τέλει το δικαστήριο τιμώρησε τους δράστες για κάποιες από τις περιπτώσεις που αποδείχθηκαν, αλλά με διαφορετικές ποινές, με πιο βαριές γι αυτούς που αναγνωρίστηκαν.

Το σημείο ωστόσο που ξεχωρίζει την εν λόγω εκδίκαση σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις είναι η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας η οποία προέτρεψε να σταματήσουν επιτέλους οι ηλικιωμένοι την πρακτική τους να αποθηκεύουν χρήματα στα σπίτια τους.

«Επιτέλους σταματήστε να το κάνετε αυτό» είπε χαρακτηριστικά και φαίνεται να μην έχει άδικο καθώς αυτό είναι που τραβούσε τους δράστες διαρκώς στο χωριό.

Νωρίτερα κάποιοι από τους παθόντες περιέγραψαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την άσχημη εμπειρία τους. Κάποιοι μάλιστα τόνισαν πως έπεσαν θύματα κλοπών και ληστειών όχι μια, ούτε δύο αλλά τρεις φορές. Αφού ενημέρωσαν το δικαστήριο πως έχουν θωρακίσει πραγματικά τα σπίτια τους με ειδικές εγκαταστάσεις ξεκαθάρισαν πως θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους σε περίπτωση που επαναληφθεί κάτι τέτοιο…

Οι δύο από τους τέσσερις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τρεις πράξεις (ληστεία, κλοπή και απόπειρα κλοπής) για κάποιες από τις περιπτώσεις που κατηγορούνταν και τιμωρήθηκαν με συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 5 μηνών. Το δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε να δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση τους με μοναδικό όρο την εμφάνισή τους στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα. Ο ένας εκ των δύο ωστόσο (ο μοναδικός παρόντας καθώς οι υπόλοιποι εκπροσωπούταν από δικηγόρο) βρίσκεται ούτως η άλλως στην φυλακή για άλλη ληστεία.

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για κάποιες κλοπές και τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Πηγή: Ρεπορτάζ του Κάμπου – Κώστας Γκιάστας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.