Ενεργειακός κολοσσός έρχεται στη Θεσσαλία για να κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ηλεκτριστούν τα πρώτα 110 MW της Lightsource bp στην Ελλάδα που αφορούν την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, ενώ αρχές Μαΐου αναμένεται και η έναρξη της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων 560 MW στην Κεντρική Ελλάδα, όπως διαμήνυσε η επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, Ναταλία Παρασκευοπούλου. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την BP, η Lightsource θα γίνει ο βραχίονας που θα αναλάβει όλα τα χερσαία (onshore) Ανανεώσιμα έργα.

Αναφορικά με την περιοχή της Κοζάνης πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων που περιήλθε στην κατοχή της Lightsource bp το 2021 και έχει αναμενόμενη ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD) εντός του 2024. Σημειώνεται πως για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο έχει υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία με τη HELLENiQ Energy η οποία αφορά την απόκτηση (με την επίτευξη εμπορικής λειτουργίας) χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος έως 180 MW. Περισσότερο από το 50% έχει συμβολαιοποιηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο κατασκευαστής του έργου είναι η ελληνική εταιρεία Kiefer.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάπτυξης και αναμένεται, όπως, είπαμε η έναρξη της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων 560 MW στην Κεντρική Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Lightsource bp, καθώς είναι το μεγαλύτερο της εταιρείας σε τόσο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο κομμάτι ανήκει στον Δήμο Φαρσάλων και το υπόλοιπο στον Δήμο Δομοκού, ενώ η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει περίπου 18 μήνες. Το έργο είναι υπό καθεστώς ιδιωτικού υπογεγραμμένου PPA, με διεθνή εταιρεία, η υπόλοιπη ενέργεια του έργου που δεν συμπερλιμβάνεται στο PPA σχεδιάζεται να συμμετέχει ανταγωνιστικά στην αγορά. Η χρηματοδότηση είναι μέσω RRF από ελληνική τράπεζα, που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Εκτός από αυτά τα έργα η εταιρεία έχει άλλο ένα χαρτοφυλάκιο με φωτοβολταικά περίπου 300 MW σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Είναι στη Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και ένα κομμάτι στην Ήπειρο και τα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Τέλος, το portfolio των έργων της Lightsource bp, περιλαμβάνει και έργα αποθήκευσης ενέργειας 250MW στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην ευρύτερη περιοχή του ‘Έβρου.

Υπενθυμίζεται πως η Lightsource bp εισήλθε στην ελληνική αγορά το καλοκαίρι του 2020, κάνοντας αισθητή την παρουσία της μέσω του κρατικού διαγωνισμού για τις ΑΠΕ, κατά τον οποίο εξασφάλισε 20ετείς συμβάσεις Feed-In-Premium για έργα 140 MW. Επιδιώκει είτε τις πωλήσεις, είτε τη δημιουργία δικού της χαρτοφυλακίου ιδιόκτητων έργων. Σήμερα απασχολεί περισσότερους από 20 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται στη χώρα με ένα portfolio έργων 1GW σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, ενώ προγραμματίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Οι νομοθετικές αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Lightsource bp. «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε κριτική», ανέφερε η ελληνίδα μάνατζερ. Τηρούμε στάση αναμονής για να δούμε τι θα γίνει και πώς θα διαμορφωθεί η αγορά. Η ελληνική αγορά μας ενδιαφέρει και δηλώνουμε παρόντες σημειώνει η κα. Παρασκευοπούλου. Τα έργα της Lightsource bp, κατασκευάζονται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στηρίζουν ουσιαστικά το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τις προτεραιότητες της χώρας για περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ και την πράσινη μετάβαση καθώς και την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ», κατέληξε.

Το 2015, η εταιρεία διεύρυνε διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία ενώ το 2017, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την bp, μετονομαζόμενοι σε Lightsource bp με σκοπό την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι η BP μπήκε αρχικά στο σχήμα με 43%, μετά από δύο χρόνια αγόρασε άλλο ένα 7% και τώρα τον Νοέμβριο θα αγοράσει το υπόλοιπο 50,03%. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Η βάση του τιμήματος ήταν σχεδόν 254 εκατ. ευρώ. Από το 2010 η εταιρεία έχει επεκτείνει την παρουσία της σε 19 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ μέχρι σήμερα έχουμε αναπτύξει εκατοντάδες έργα ηλιακής ενέργειας, συνολικής ενεργειακής ισχύος 8,4 GW. Η Lightsource bp είναι κορυφαία εταιρεία στον τομέα της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, καισυνεργάζεται με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εταιρείες, τοπικές κοινότητες και κυβερνήσεις με σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια.

Πηγή: energygame.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.