Επερώτηση προς την Περιφερειακή αρχή για τα αιολικά πάρκα στη Θεσσαλία

Επερώτηση προς την Περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας για τα αιολικά πάρκα στη Θεσσαλία κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τσιαπλές Αναστάσιος, Μπακάση Βασιλική, Νάνος Αποστόλης και Γκαραλιάκος Ζήσης.
Όπως τονίζεται, «η Ε.Ε και οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και χρόνια υλοποιούν την απελευθέρωση της ενέργειας μέσω της στρατηγικής για την “πράσινη ανάπτυξη”, δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του «πράσινου ταμείου».
Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, εγκρίνοντας εκατοντάδες ΜΠΕ για την κατασκευή ιδιωτικών επενδύσεων σε ΑΠΕ (φωτοβολταικά, αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιορευστά, κ.α).
Η λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” προωθείται με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Όμως οι πραγματικοί στόχοι της συγκεκριμένης πολιτικής είναι:
α) Η επιτάχυνση της “απελευθέρωσης” του ενεργειακού τομέα απ’ την κρατική ευθύνη και η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διανομής της ενέργειας, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων.
β) Ο περιορισμός της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας της Ε.Ε απ’ τα εισαγόμενα καύσιμα, ώστε να μειωθεί η υπεροχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο σκέλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έναντι της Ε.Ε.
γ) Η προώθηση της σχετικής ευρωενωσιακής τεχνολογίας και τα αντίστοιχα “πράσινα” εμπορεύματα (όπως οι ανεμογεννήτριες) στη διεθνή αγορά.

Στην Θεσσαλία αυτή η πολιτική εκφράζεται σήμερα:
Α) Με την προώθηση γιγαντιαίας επένδυσης αιολικού πάρκου 300 και πλέον ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, στη Νιάλα, την Κοιμωμένη των Αγράφων και το Βουτσικάκι, πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, που θα καλύπτουν το 80% περίπου της έκτασης των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων και Ευρυτανικών Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή Natura και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, (1.600μ-2.000μ.)
Β) Με τον σχεδιασμό εγκατάστασης αρκετών ανεμογεννητριών στην περιοχή του Ασπροποτάμου και ευρύτερα του Δ. Πύλης της Π.Ε Τρικάλων.
Γ) Με τον σχεδιασμό εγκατάστασης αρκετών ανεμογεννητριών στον Κίσσαβο και στο Νότιο Πήλιο.

Η εγκατάσταση αυτών των αιολικών πάρκων στα Άγραφα, στον Κόζιακα, στον Κίσσαβο και στο Νότιο Πήλιο, προϋποθέτουν τη διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που θα επιφέρουν τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον..
Βρίσκεται επομένως σε εξέλιξη η διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη, το ίδιο και τμημάτων του Κόζιακα, του Κισσάβου και του Ν. Πηλίου.
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ΑΠΕ, που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, κρύβουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων, επιχειρώντας να παρουσιάσουν την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού οικοσυστήματος και του ίδιου του ανάγλυφου των βουνών μας ως «περιβαλλοντικά φιλική» διαδικασία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας, θεωρεί πως οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους και τα λαικά στρώματα της περιοχής. Συγκεκριμένα:
α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας -ηλεκτρικού ρεύματος- για τους κατοίκους. Το αντίθετο, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται.
β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα επιφέρουν μεγάλες καταστροφές στους παραπάνω ορεινούς όγκους, σε δάση και γενικότερα στο περιβάλλον.
γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε, περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.
δ) Τέλος, μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιριών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στα έργα αυτά.
Σήμερα η χώρα μας έχει τις υλικές προϋποθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της βιομηχανίας σε ενέργεια. Διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, όπως ο λιγνίτης, το υδάτινο δυναμικό, τη γεωθερμία, τον αέρα, τον ήλιο.
Αν όλα αυτά τα μέσα κοινωνικοποιηθούν, στα πλαίσια του εθνικού κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της παραγωγής, με εργατική εξουσία, μπορούν σήμερα να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος.
Προφανώς η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που προωθείται στην περιοχή των Αγράφων και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας (Κόζιακας, Κίσσαβος, Πήλιο), δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι’ αυτό και το περιβάλλον. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι και στηρίζουμε τις λαικές κινητοποιήσεις που αντιδρούν σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας (Τσιαπλές Αναστάσιος, Μπακάση Βασιλική, Νάνος Αποστόλης, Γκαραλιάκος Ζήσης), ερωτούμε την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας:
• Αν συμφωνεί με την κατασκευή αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή των Αγράφων, στον Κόζιακα, στον Κίσσαβο και στο Πήλιο από επιχειρηματικούς ομίλους και αν όχι ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για να ματαιωθούν αυτά τα καταστροφικά έργα και σχεδιασμοί;
• Αν προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες και ποιες, προκειμένου να ακυρωθούν οι δύο Άδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών πάνω στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας Αγράφων;»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.