Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλίας !

Πρόγραμμα συντήρησης πολιτιστικών αγαθών με εξειδικευμένες μετρήσεις για την προστασία τους

Η κλιματική αλλαγή, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο και όσο περνάει ο καιρός θα μπαίνει και πιο δυναμικά στη ζωή μας και στην οικονομία μας, έχει μεγάλες επιπτώσεις, ακόμη και στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στην κατεύθυνση αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα για την κλιματική μνημοσύνη, που υλοποιείται στη Θεσσαλία.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Ο Κωνσταντίνος Σκριάπας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» και ανέφερε ότι ο Ελληνικός πολιτισμός είναι το βαρύ πυροβολικό της χώρας μας, ώστε να διαφημιζόμαστε στο εξωτερικό και να αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα μέσω του πολιτιστικού τουρισμού, με αποτέλεσμα να έρχεται εισόδημα στη χώρα και στις τοπικές κοινωνίες.

«Πρόγραμμα κλιματικής μνημοσύνης»

“Έχουμε κάθε λόγο να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε την πολιτική μας κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αυτό κάνουμε μέσα από το πρόγραμμα κλιματική μνημοσύνη, που υλοποιείται στη Θεσσαλία από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023”, τόνισε ο κ. Σκριάπας.
Όπως ανέφερε, αυτό το έργο που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, υλοποιούν οι φορείς, “Πήλιον Όρος”, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κέντρο Έρευνας Μουσείου Τσιτσάνη με έδρα τα Τρίκαλα και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

«Θα εκδοθούν οδηγοί
προληπτικής συντήρησης»

Σύμφωνα με τον κ. Σκριάπα, το έργο θα υλοποιηθεί για 18 μήνες και έχει βασικό στόχο να εκδοθούν οδηγοί προληπτικής συντήρησης και μετρήσεων των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής σε υπαίθριες τοιχογραφίες, όπως τα Ασκηταριά στο Πύθειο Ελασσόνας και στην Αγιά Λάρισας και στα μουσικά όργανα σε μουσεία και πίνακες ζωγραφικής.
“Γι’ αυτά τα δύο μεγάλα θεματικά πεδία θα εκδοθούν οδηγοί προληπτικής συντήρησης, οι οποίοι θα δοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού, στις Εφορίες Αρχαιοτήτων και σε κάθε επιστήμονα που ασχολείται με τον πολιτισμό, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατέψουμε και να συντηρήσουμε σωστά αυτά τα πολιτιστικά μας αγαθά που είναι πολύτιμα”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

«Η κλιματική αλλαγή
επηρεάζει όλα τα μνημεία»

Ο ίδιος τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλα τα μνημεία, τα πολιτικά μας αγαθά και μέσα από το πρόγραμμα αυτό υπάρχουν δράσεις ευαισθητοποίησης των επιστημόνων, του γενικού πληθυσμού, των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ώστε να είναι ευαίσθητοι και ενημερωμένοι, σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί οπτικοακουστικό υλικό, που θα είναι στη διάθεση όλων για πέντε χρόνια ή και περισσότερα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, θα γίνουν σεμινάρια, ντοκιμαντέρ, ημερίδες και βιωματικά εργαστήρια.
Ο κ. Σκριάπας που είναι και πρόεδρος του Δικτύου Περραιβία για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη χώρα μας, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο μη καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και με τον καθηγητή κ. Θ. Γκανέτσο και η προσέγγιση των πολιτιστικών αντικειμένων γίνεται σε φορητά συστήματα, τα μελετούν, βγάζουν συμπεράσματα και δίνουν συνταγές καλής συντήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού αγαθού.

«Επιπτώσεις σε ποικίλες πτυχές
της πολιτιστικής κληρονομιάς»

Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που δείχνουν την έκταση της αλλαγής του κλίματος της γης και πόσο ρόλο παίζει και ο ανθρώπινος παράγοντας σε αυτή. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις σε ποικίλες πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Έργου θα παραχθεί οπτικοακουστικό υλικό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από εξειδικευμένους επιστήμονες, θα γίνει καταγραφή του βαθμού γνώσεων των επαγγελματιών του πολιτισμού και του κοινού για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, θα οργανωθούν σεμινάρια, εργαστήρια και Summer School σε επιστήμονες για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.