Επιστημονικό Συμβούλιο Πανεπιστημιακού: «Όχι» στην ανέγερση Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου σε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ

Την πλήρη διαφωνία του εκφράζει το Επιστημονικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Λάρισας με την απόφαση της 5ης ΥΠΕ για ανέγερση Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας.

Αναλυτικά, στην απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου επισημαίνονται τα εξής:
«Το ΠΓΝΛ είναι ένα 3βάθμιο Γενικό Νοσοκομείο που διαθέτει εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα των περιστατικών της 5ης ΥΠΕ ενώ έχει αλλάξει το χάρτη της Υγείας στην Επικράτεια, μειώνοντας δραστικά τις μετακινήσεις προς τα μεγάλα κέντρα της χώρας.

Ειδικότερα, τα Αιματολογικά και Ογκολογικά περιστατικά, βρίσκουν υψηλού επιπέδου θεραπευτική αντιμετώπιση κάτι που αντικατοπτρίζεται με την εμπιστοσύνη που έχουν εμπνεύσει στην κοινότητα αλλά και με τον αριθμό των χημειοθεραπειών που προσφέρουν στους ασθενείς. Ενδεικτικά, 100-120 ασθενείς λαμβάνουν καθημερινά θεραπεία σε μία μονάδα που διαθέτει συνολικά 30 κρεβάτια.

Και στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε το πρόβλημα: το πρόβλημα των χώρων, το πρόβλημα της εξουθένωσης του προσωπικού, το πρόβλημα της χωροταξικής κατανομής της μονάδας στο αποπνικτικό ισόγειο του νοσοκομείου και το πρόβλημα της οριακής λειτουργίας του φαρμακείου για να υποστηρίξει αυτή τη δραστηριότητα.

Θα περιμέναμε η 5η ΥΠΕ να έχει ένα “ούς ευήκοον» στα αναφερόμενα προβλήματα που γνωρίζει εδώ και κάποια χρόνια. Αντί όμως να βοηθήσει στην επίλυση τους, αποφάσισε να επενδύσει σε μία άλλη λύση:

στη δόμηση ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στο 2βάθμιο Νοσοκομείο Λαμίας που διαθέτει ένα (1) ογκολόγο!

Η απόφαση αυτή που αφορά ένα κονδύλι 20.000.000 € πιστεύουμε πως είναι στη λάθος κατεύθυνση.

Με τη δαπάνη αυτή, θα μπορούσε να υποστηριχτεί η καθ’ ύψος επέκταση του ΠΓΝΛ και η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών σε αξιοπρεπείς χώρους. Θα μπορούσε να στηρίξει τη βελτίωση των υποδομών στο νοσοκομειακό Φαρμακείο που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Θα μπορούσε να στηρίξει τη δόμηση μίας Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που λείπει από την 5η ΥΠΕ. Τέλος, η αναβάθμιση θα αποτελούσε πόλο έλξης για την στρατολόγηση νέων επιστημόνων και την ενδυνάμωση του υφιστάμενου επιστημονικού δυναμικού στην Ογκολογική και Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΛ. Η επιλογή για τη δημιουργία Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου σε 2βάθμιο νοσοκομείο συνιστά έλλειμμα στρατηγικής προτεραιότητας από την πλευρά της 5ης ΥΠΕ.

Με την επιλογή αυτή διαφωνούμε και ζητάμε από τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ αλλά και από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς φορείς, την εξεύρεση πόρων για την αναβάθμιση του ΠΓΝΛ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς που πάσχουν από Αιματολογικά και Ογκολογικά νεοπλάσματα».

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.