Επιστολή Παπαδόπουλου για τις καταστροφές στην Καρδίτσα

Σε επιστολή του προς το magnesianews.gr o κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος, τέως Δήμαρχος Σοφάδων, αναφορικά με τις καταστροφές στην Καρδίτσα, αναφέρει: ‘Έκδηλη είναι τελευταία η αγωνία χρισματούχων αιρετών της περιοχής μας να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την πρόσφατη καταστροφή. Όσο μακραίνει η μαύρη Παρασκευή 18/9/2020 τόσο πληθαίνουν οι προσπάθειες κατασκευής δικαιολογιών. Εκείνοι που μέχρι χτες επιδείκνυαν καθημερινά το μέγιστο του οράματός τους φωτογραφιζόμενοι δίπλα στα χορτοκοπτικά εργαλεία σήμερα προσπαθούν να στρέψουν τα βλέμματα αλλού: στον «κακό καιρό», στο 112, στο Δασαρχείο, στην έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης κλπ.
Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη 17/9/2020, δηλαδή μια μέρα νωρίτερα από την καταστροφή, τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα: προειδοποίησε έγκαιρα και με μεγάλη ακρίβεια ότι η Καρδίτσα θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Εκτός όμως απ’ αυτές τις γενικές προειδοποιήσεις έγιναν και ειδικότερες κατά τόπους. Όπως μάλιστα επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Σοφάδων, μετά από ερώτησή μου, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σοφάδων, το πρωί της Παρασκευής 18/9/2020 του έγινε τηλεφωνική ενημέρωση από τον Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Στρατηγό Μιχαλάκη Νίκο.
Παρόλη όμως την έγκαιρη ενημέρωση που είχαν για τον Ιανό που έρχονταν απειλητικά, αφέθηκαν, ως αδρανή υλικά, να παρακολουθούν τα λασπόνερα που κατέκλυζαν τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Αρκέστηκαν σε σποραδικές δημοσιεύσεις «οδηγιών προς ναυτιλομένους» του τύπου «ανεβείτε σε ψηλότερα σημεία»!!!
Τελευταία μάλιστα ανακάλυψαν ξαφνικά ότι τα ποτάμια μέχρι το 2018 δεν ήταν ευθύνη της Περιφέρειας αλλά των Δήμων. Συνεπώς ποιος φταίει; Πάλι οι προηγούμενοι!!! Αν είναι έτσι τότε γιατί το 2012 ο Δ. Σοφάδων ζήτησε και πήρε άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου «διαμόρφωση της κοίτης του Σοφαδίτη ποταμού» προϋπολογισμού 1,55 εκ ευρώ; Γιατί πολύ απλά η Περιφέρεια έχει ανέκαθεν στην ευθύνη της οποιαδήποτε παρέμβασης επί της κοίτης ποταμών και ρεμάτων.
Το σημαντικότερο όμως αυτή τη στιγμή είναι ότι η καταστροφή που έγινε θα σημαδεύει για πολύ καιρό τον τόπο μας. Και τα σημάδια αυτά δεν κλείνουν με περιοδείες-συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών ενώπιον κομματικού ακροατηρίου διαλαλώντας αποζημιώσεις. Εκτός απ’ αυτές, υπάρχει απόλυτη και άμεση ανάγκη για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης για την μεσοπρόθεσμη (τουλάχιστον) στήριξη της τοπικής οικονομίας. Εκεί οφείλουμε όλοι να στρέψουμε τώρα την προσοχή και τις προσπάθειές μας κι όχι στην αποποίηση ή μετατόπιση ευθυνών.
Αυτές έτσι κι αλλιώς έχουν πλέον αποτυπωθεί στη συνείδηση των Καρδιτσιωτών καθώς έζησαν στο πετσί τους ότι αυτή η καταστροφή είχε τους αρχιμάστορές της. Ας πάψουν συνεπώς να υποδύεται ο καθένας απ’ αυτούς τον Πόντιο Πιλάτο γιατί οργίζουν ακόμα περισσότερο όσους έχασαν τις περιουσίες τους στα λασπόνερα.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι ξεκάθαρες. Για τις νομικές θ’ αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.