Εργαζόταν με πλαστό πτυχίο στην «Εξοδο»

Ένας Λαρισαίος που εργαζόταν στο ΚΕΘΕΑ Έξοδος με πλαστό πτυχίο Πανεπιστημίου καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε ποινή φυλάκισης 3.5 ετών.

Ο άνδρας, που ισχυρίστηκε πως πήρε το πλαστό πτυχίο για να ικανοποιήσει την πίεση της οικογένειάς του και συγκεκριμένα της μητέρας του, εργαζόταν ήδη εκεί και με τη χρήση του πτυχίου του απλά άλλαξε την εργασιακή του σχέση. Το ποσό που επωφελήθηκε έφτανε τις 45 χιλιάδες ευρώ σύμφωνα με το δικαστήριο.

Πιο αναλυτικά: Πριν από δέκα χρόνια το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Έξοδος που παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, εκπαίδευσης, έρευνας στον τομέα της αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης, ζητάει μέσω προκήρυξης την πρόσληψη επιμορφωτών μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος εργαζόταν στο ΚΕΘΕΑ Λάρισας, ήδη από μακρό χρονικό διάστημα, στην αρχή ως εθελοντής και στη συνέχεια ως ωρομίσθιος, υποβάλλει σχετική αίτηση και βιογραφικό σημείωμα για την πρόσληψή του στη θέση του επιμορφωτή μιας ειδικότητας, ενώ επισυνάπτει, μεταξύ άλλων, ως προσόν, πτυχίο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως ήταν πλαστό.

Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών και ορίζεται ο χρόνος της εβδομαδιαίας απασχόλησης καθώς και η αμοιβή, στην οποία συνυπολογίζεται και επίδομα σπουδών λόγω κατοχής πτυχίου ΑΕΙ και με τον τρόπο αυτό ο κατηγορούμενος κατέλαβε παράνομα τη θέση του επιμορφωτή στο ΚΕΘΕΑ Λάρισας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στερούμενος του απαιτούμενου προσόντος, της κατοχής πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών.

ΕΓΙΝΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
Το 2013 όμως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητάει την επικαιροποίηση των μητρώων των υπαλλήλων για να γίνει καταγραφή των τυπικών τους προσόντων. Το προσωπικό μητρώο του υπαλλήλου περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ατομική, οικογενειακή, περιουσιακή και υπηρεσιακή κατάστασή του. Αυτό έγινε γιατί διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διέθεταν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα. Ζητείται και ο έλεγχος νομιμότητας πτυχίων. Το ΚΕΘΕΑ, αποστέλει έγγραφο στο ΑΠΘ προκειμένου να εξακριβωθεί η γνησιότητα του τίτλου σπουδών και απαντάει ότι μετά από επισταμένο έλεγχο που έγινε στα αρχεία του Τμήματος διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι κάτοχος πτυχίου. Το ΚΕΘΕΑ αποστέλλει έγγραφο στον κατηγορούμενο με τον οποίο τον ενημερώνει για το αποτέλεσμα του ελέγχου και τον κάλεσε προς ακρόαση. Πράγματι ο κατηγορούμενος εμφανίζεται ενώπιον του διευθυντή του ΚΕΘΕΑ και αποδέχεται προφορικά ότι ο τίτλος σπουδών που είχε προσκομίσει κατά την πρόσληψη του δεν ήταν γνήσιος.

Προτού βέβαια κληθεί σε απολογία είχε υποβάλει την παραίτησή του με αποστολή αίτησης προς τον υπεύθυνο εκπαίδευσης, για προσωπικούς λόγους. Το περιουσιακό όφελος του σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν σχεδόν 45 χιλιάδες ευρώ.

«ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ»
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος εξήγησε πως πήρε το πλαστό πτυχίο από συμφοιτητές του για να «κλείσω την γκρίνια της οικογένειας. Της μάνας μου.

… Όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόμουν στο ΚΕΘΕΑ έχω εκπαιδεύσει δεκάδες ανθρώπους με φιλότιμο και προσοχή. Υπηρέτησα με εντιμότητα και γνώση.

… Ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά μου».

Την πίεση της μητέρας του για συγκεκριμένο πτυχίο ανέφερε ως βασικό λόγο και η σύζυγός του κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της τονίζοντας πως τον απειλούσε ότι θα τον αποκληρώσει.

*Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο με ελαφρυντικά για την πράξη της πλαστογραφίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών προς 5 ευρώ ημερησίως. Το δικαστήριο αποφάνθηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.