Εσύ ξέρεις που βρίσκεται το Μικρό Βουνό της Θεσσαλίας;

Το Μικρό Βουνό είναι οικισμός της Θεσσαλίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Το Μικρό Βουνό βρίσκεται στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ανατολικά σε υψόμετρο 160 μέτρα. Απέχει περίπου 31 χλμ. ΝΔ. από την Λάρισα, 18 χλμ. Α. από τον Παλαμά Καρδίτσας και 23 χλμ. Δ.-ΝΔ. από την Νίκαια (έδρα του δήμου). Στα ανατολικά και σε πολύ κοντινή απόσταση (2 χλμ.) είναι ο Δοξαράς ενώ ανάμεσά τους περνάει η Σιδηροδρομική γραμμή Πειραιά-Θεσσαλονίκης και δυτικά η Ιτέα Καρδίτσας ενώ ανάμεσά τους περνάει ο Ενιπέας (παραπόταμος του Πηνειού). Στην τοποθεσία “Γκιόλι” έχει εντοπιστεί αρχαιολογικός χώρος – γήλοφος.

Η ονομασία του οφείλεται στο ομώνυμο που βρίσκεται στις νοτιοδυτικές παρυφές του χωριού. Η τοποθεσία “Βάλτος”, μετά τα αποστραγγιστικά έργα του 1953, είναι η πιο γόνιμη της περιοχής (καλλιέργιες βαμβακιού). Σε αυτήν υπήρχαν παλαιότερα οι φυσικές πηγές Γκιόλη ή Αλαμπή τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούσαν “τα μάτια”, δηλαδή μεγάλα βαθειά πηγάδια, απ’ όπου πήγαζε άφθονο νερό και κατέκλυζε μια έκταση 25 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή ήταν φραγμένη με πέτρινο τοίχο (“δέσση”) και διοχέτευε το νερό σε δυο μεγάλα κανάλια. Όταν το ένα κανάλι έσπασε και πλημμύρισε την ευρύτερη περιοχή (700 με 800 στρέμματα) δημιουργήθηκε βάλτος.

Μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, αναφέρεται επίσημα ως Τεκελή το 1883 στο ΦΕΚ 126Α – 02/04/1883 να προσαρτάται στον τότε δήμο Φύλλου. Το 1929 με το ΦΕΚ 221Α – 06/07/1929 ορίστηκε έδρα της ομώνυμης νεοϊδρυθείσας κοινότητας και το 1930 με το ΦΕΚ 251Α – 24/07/1930 μετονομάστηκε σε Μικρό βουνό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης και την τροποποίησή του Κλεισθένης Ι αποτελεί κοινότητα που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει 233 κατοίκους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.