Έτσι θα είναι το οικοχωριό που «γεννιέται» λίγο έξω από τη Λάρισα

Ένας νέο-δημιουργούμενος οικισμός έξω από την Λάρισα, ο «Νέσσωνας», φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο διαβίωσης για τους κατοίκους του, που θα ακολουθούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, μέσα στην φύση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα onlarissa.gr, αυτό το ιδιαίτερο οικοχωριό θα δημιουργηθεί στον Νέσσωνα στις παρυφές του Κισσάβου! Η κίνησή ονομάζεται Nesson Ecovillage και το όλο εγχείρημα είναι πρωτοποριακό.

Οι δημιουργοί αναφέρουν χαρακτηριστικά στην σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το όραμά τους: «Να φέρουμε πίσω στη φύση τα δάση και τα νερά που της στέρησε η ασυνείδητη ανθρώπινη δραστηριότητα. Θα ξεκινήσουμε μετατρέποντας ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα στα όρια του οικισμού σε ένα ειδυλλιακό χωριουδάκι με δάσος, λίμνες και χώρο για 16 ιδιοκτησίες ανθρώπων που θα ζουν ευτυχισμένοι μαζί. Ο χώρος θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας, δίνοντας χώρο σε βρώσιμο δάσος αλλά και μονοετείς καλλιέργειες για τις ανάγκες του χωριού. Θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του νερού με συλλογή των βρόχινων και επεξεργασία των “γκρι”».

Και προσθέτουν «Θα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ενέργεια με έμφαση στα παθητικά συστήματα και κεντρικά σχεδιασμένες τις περισσότερες ενεργοβόρες δραστηριότητες. Τα σπίτια και οικήματα θα είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά και τις αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Η διατροφική αυτάρκεια θα επιτυγχάνεται καλλιεργώντας τη διαθέσιμη γη στο κτήμα αλλά και νοικιάζοντας/αγοράζοντας επιπλέον γη. Θα γίνει προσπάθεια και για οικονομική αυτοτέλεια βασισμένη σε έσοδα από γεωργικά προϊόντα, μεταποίηση, εκπαίδευση, οικοτουρισμό, εκδηλώσεις κλπ. Θα λειτουργήσει σχολείο, αρχικά δημοτικής εκπαίδευσης με τα παιδιά του χωριού αλλά και των γύρω χωριών να μαθαίνουν από τη φύση, μέσα στη φύση. Συνεργασία και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, καλλιεργητές και φορείς είναι επίσης μέσα στους στόχους κλειδιά ώστε το εγχείρημα να αγκαλιαστεί με αγάπη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.