Ευρωπαϊκά «μάτια» πάνω από το Θεσσαλικό κάμπο (φωτογραφίες)

Το πέρασμα του Daniel οχτώ περίπου μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες κατέγραψαν Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λάρισας. Στο διήμερο που πέρασαν στον θεσσαλικό κάμπο είχαν την ευκαιρία να δουν τις «πληγές» που άφησε πίσω της η θεομηνία, αλλά και να γνωρίσουν την ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων.

Φωτ. Θανάσης Καλιακούδας

Του Χρίστου Τζίκα

Επίδειξη μηχανικού κλαδέματος σε αμυγδαλιές

Έτσι το πρωί της Τετάρτης, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελούνταν από τον διευθυντή προγράμματος για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελληνικής ΚΑΠ (2023-2027) στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νικόλαο Καλίνη και από το γραφείο τύπου της ΕΕ DG Agri (Press & Media European Commission DG Agriculture and Rural Development) οι Cornelia SmetTraversa Maria Lyra και Libbach Heike μαζί με 15 δημοσιογράφους από διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το αγροτικό ρεπορτάζ, ενημερώθηκαν για τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και τις επιδράσεις του Daniel από τον Α.Σ. Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον».

Η Ειρήνη-Χριστίνα Σπανούλη, κατέκτησε την 1η θέση ως Ελληνίδα Επιχειρηματίας στο κλάδο της Αγροδιατροφής με το «Καρπολόγιον»

Μεταξύ των νέων Θεσσαλών παραγωγών που απαρτίζουν τον Α.Σ. Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον» που ιδρύθηκε το 2022, βρίσκεται και η Ειρήνη-Χριστίνα Σπανούλη, που κατέκτησε την 1η θέση ως Ελληνίδα Επιχειρηματίας στο κλάδο της Αγροδιατροφής στο πρόγραμμα EWA που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας (EIT Food) πριν από λίγους μήνες. Η ίδια μίλησε για την επίσκεψη των δημοσιογράφων στην περιοχή σημειώνοντας ότι, «είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε μία ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων, αλλά και κλιμάκιο ανθρώπων που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ο Νικόλαος Καλίνης».

Ο διευθυντής προγράμματος για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελληνικής ΚΑΠ (2023-2027), Νικόλαος Καλίνης, ενημερώνει τους δημοσιογράφους

Συνολικά η επίσκεψη των δημοσιογράφων περιελάμβανε πέντε στάσεις σε διαφορετικές παραγωγικές μονάδες. Έτσι βρέθηκαν πτηνοτροφική μονάδα ΚΝΚ, ενώ είδαν και καλλιέργειες αμυγδάλων, βαμβακιού και φρούτων, όπως και μελισσοπαραγωγούς.

«Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός διημέρου στη Θεσσαλία, όπου και θέλησαν να δουν την ποικιλότητα και τις διαφορετικές παραγωγικές δυνατότητες που έχει η περιοχή. Επισκέφθηκαν διάφορες μονάδες από διάφορους κλάδους. Ταυτόχρονα όμως ήθελαν να δουν και τις επιπτώσεις που άφησε πίσω του ο Daniel, αλλά και πως καταφέρνουν και επιβιώνουν οι Έλληνες αγρότες και παραγωγοί και πώς μπορούν και να σταθούν στον απόηχο αυτής της θεομηνίας», συμπλήρωσε η κα Σπανούλη.

Ενημέρωση

Το πρωί της Τετάρτης η επίσκεψη ξεκίνησε από την πτηνοτροφική μονάδα ΚΝΚ των αδελφών Κυριάκου και Νίκου Μεζιούδη, όπου είδα τις εγκαταστάσεις, αλλά και τις καταστροφές που άφησε ο Daniel στο πέρασμά του από την περιοχή. «Στην μονάδα ενημερώθηκαν για το τι συνέβη τις μέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ αντίκρισαν και κατεστραμμένα δέντρα. Συγχρόνως όμως παρατήρησαν και την προσπάθεια ανοικοδόμησης που γίνεται».

Οι εγκαταστάσεις της ΚΝΚ από ψηλά

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν χωράφια με αμυγδαλιές που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες, όπως και παραγωγικά χωράφια πριν ολοκληρωθεί η δράση στην μονάδα επεξεργασίας αμυγδάλου και στο συσκευαστήριο. «Οι δημοσιογράφοι είδαν τα αμύγδαλα που έχουν καταστραφεί, αλλά κι ότι απέμεινε από τον Daniel. Πολλοί από αυτούς τώρα συνειδητοποίησαν το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία».

Δημοσιογράφοι από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν για την κατάσταση στη Θεσσαλία

Τέλος, είχαν την ευκαιρία να δουν μία ζωντανή επίδειξη του μηχανικού κλαδέματος, αλλά και τη μέθοδο της πυκνής φύτευσης, που είναι «καινοτόμο» σε όλη την Ελλάδα, ενημερώνει η κα Σπανούλη, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στη παραγωγική μονάδα που γίνεται η επεξεργασία του αμυγδάλου, αλλά και στις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη:

Στην πτηνοτροφική μονάδα ΚΝΚ προσπαθούν να βρουν τα πατήματά του μετά τον Daniel

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ, Κώστας Σπανούλης δείχνει στο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στους δημοσιογράφους καλλιέργειες με αμυγδαλιές

Δημοσιογραφικό… κλιμάκιο από την Ευρώπη βλέπει τις επιπτώσεις από τον Daniel στον Θεσσαλικό κάμπο

Ενημέρωση και για την ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.