«Φιλί της… αποκατάστασης» σε πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλίας

Τέσσερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Θεσσαλίας πήραν το «φιλί» της… αποκατάστασης, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη το απόγευμα της Τετάρτης παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνας Τραυλού, μπροστά από τον «πληγωμένο» Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Φαλάνη.

Το μνημείο της μεταβυζαντινής εποχής που υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, μαζί με ακόμα τρία στην περιοχή της Μαγνησίας και συγκεκριμένα τον προϊστορικό οικισμό του Σέσκλου, το Αθανασάκειο Μουσείου Βόλου και την Ιερά Μονή Ταξιαρχών στο Πήλιο, εντάσσονται στο σχέδιο δράσης των Ελλήνων Εφοπλιστών για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, που θα φέρουν τον τίτλο, «Άγιος Νικόλαος».

«Καραβοκύρισσα τι ζητάς σήμερα στη Λάρισα, συ μια θαλασσινή;», ήταν τα πρώτα λόγια της κας Μενδώνη προς την κα Τραυλού, σε μία παραλλαγή του ποιήματος «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου, ευχαριστώντας την προσφορά και το «φιλί της αποκατάστασης» που δίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές σε τέσσερα σημαντικά μνημεία.

«Πριν από μερικούς μήνες, όλα εδώ πέρα είχαν καλυφθεί από λάσπες και το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε ήταν ο παπά Βασίλης που είχε σηκώσει τα ράσα, φορούσε γαλότσες και προσπαθούσε να βγάλει τη λάσπη από το νεκροταφείο και την εκκλησία», ανέφερε η υπουργός πολιτισμού και συνέχισε, «αυτό έχει απομείνει ως μία οδυνηρή ανάμνηση. Σήμερα είμαστε εδώ όμως είμαστε εδώ χάρη σε εσάς για να τους δώσουμε χαρά. Όλους αυτούς που είδαν τον κόπο και τη ζωή τους να χάνονται».

Στη συνέχεια η κα Μενδώνη αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει έως σήμερα, αλλά και σε αυτά που θα ακολουθήσουν για την αποκατάσταση του ναού της Φαλάνης.

«Όλα αυτά τα χρόνια οι Έλληνες εφοπλιστές, έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της χώρας στις δύσκολες στιγμές που πέρασε. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και είμαι περήφανη γιατί τα τελευταία χρόνια υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με τους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές και με την δική τους συμβολή καταφέρνουμε να κάνουμε πιο γρήγορα τα έργα», συμπλήρωσε η κα Μενδώνη.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους λίγους ηγέτες που έδωσαν από την αρχή κατεύθυνση για την θωράκιση των μνημείων. Προλαμβάνουμε το μέλλον και τα θωρακίζουμε απέναντι στην κλιματική κρίση και οποιαδήποτε… τρικυμία», κατέληξε η ίδια.

«Νιώθω χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ και μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ανακοινώνουμε την ένταξη δράσεων της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την στήριξη της Θεσσαλίας», ήταν τα πρώτα λόγια της προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνας Τραυλού.

«Για εμάς η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί εθνική ευθύνη. Η ανάδειξη της δύναμης του πολιτισμού μας δεν θωρακίζει μόνο το παρελθόν μας, αλλά κυρίως το μέλλον τον επόμενων γενιών. Μπροστά από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Φαλάνης, θέλω να ανακοινώσω πως το συνολικό σχέδιο δράσης θα ονομαστεί «Άγιος Νικόλαος», που είναι ο προστάτης άγιος των ναυτικών μας», συμπλήρωσε η κα Τραυλού.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερώνυμος, σημειώνοντας ότι «κυριαρχούν μόνο συναισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης», από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, προσθέτοντας και μία σειρά ακόμα έργων που έχουν προχωρήσει για την αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων της Λάρισας και του Τυρνάβου.

Αντίστοιχα και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο μήνυμά του, υπενθυμίζοντας όμως πως η Φαλάνη είναι μία περιοχή που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από τα φυσικά φαινόμενα. «Πέρα από τις πλημμύρες, είχε και το σεισμό και οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές. Πρέπει να σκύψουμε πάνω από τη Φαλάνη και σήμερα εδώ γίνεται κάτι σημαντικό έτσι ώστε η περιοχή να βρει το βηματισμό της».

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, συμπλήρωσε ότι, «το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ένωσης Εφοπλιστών Ελλάδος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας σε τόπους και πολιτισμικές υποδομές, καταδεικνύει την προτεραιοποίηση που δίνει η σημερινή κυβέρνηση, σε έργα πολιτισμού. Συγχρόνως, αναδεικνύει πως η συνύπαρξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να παράξει σπουδαία αποτελέσματα».

Στην ειδική εκδήλωση έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Καπετάνος, ο αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Σουλούκος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Θωμάς Ρετσιάνης, Αχιλλέας Κέλλας, Κωνσταντίνος Βλαχούλης, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.