Γιατί εξαφανίζονται τα περίπτερα;

«Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας συρρικνώνεται και πολλά περίπτερα κλείνουν λόγω των πολλών υποχρεώσεων, καθώς και εξαιτίας του ελάχιστου κέρδους που αποφέρουν πλέον σαν επιχείρηση». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο onlarissa.gr την ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων στη Λάρισα η πρόεδρος της Ένωσης Περιπτερούχων Καπνοπωλών Λάρισας κ. Ελένη Καραγιάννη, αναφέροντας τα προβλήματα που έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια για το κλάδο.

Η κ. Καραγιάννη έκανε λόγο για μειωμένους τζίρους των περιπτέρων το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της μικρής αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών, απόρροια των αυξημένων υποχρεώσεων που αντιμετωπίζουν. «Το καλοκαίρι φέτος κάναμε χειμερινό τζίρο. Φανταστείτε το χειμώνα τι έχει να γίνει» επισημαίνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «τα τσιγάρα είναι αυτά που μας κρατάνε λίγο, καθώς έρχονται και αγοράζουν οι περισσότεροι. Ακόμη και τα ψιλικά που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή είναι μετρημένα».

Πολλά είναι τα περίπτερα που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα, λόγω της κρίσης και του γεγονότος πως κανένας δεν τα νοικιάζει, αναγκάζοντας τον Δήμο να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυτών. «Αυτή τη στιγμή στη Λάρισα υπάρχουν 65 περίπτερα, τη στιγμή που πριν κάποια χρόνια υπήρχαν 130. Αυτοί που μένουμε στο επάγγελμα σε λίγα χρόνια θα βγούμε στη σύνταξη, δηλαδή καινούργιος κόσμος στο δικό μας επάγγελμα δεν έρχεται, είναι δύσκολο να θέλει κάποιος να ακολουθήσει το επάγγελμα του περιπτεριούχου και σιγά – σιγά σβήνει. Για να νοικιάσεις ένα περίπτερο πρέπει να διαθέτεις το ανάλογο κεφάλαιο, το οποίο ο κόσμος δύσκολα θα το επενδύσει σε ένα περίπτερο τη σήμερον ημέρα».

Τέλος, η κ. Καραγιάννη αναφέρθηκε και στο μέτρο των POS στα περίπτερα, που η κυβέρνηση θέλει να τα καταστήσει υποχρεωτικά, υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε αντιδραστικοί στο μέτρο των POS, είμαστε αντίθετοι στις χρεώσεις των τραπεζών. Εμείς θέλουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο, ωστόσο βάζοντας POS και δίνοντας τσιγάρα, κάρτες και εφημερίδες, οι οποίες αποφέρουν πολύ χαμηλό κέρδος, μοιραζόμαστε ουσιαστικά τα «ψίχουλα» με κάποιον άλλον.

Δείτε σε βίντεο τις δηλώσεις της κ. Καραγιάννη:

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Τσέτσιλας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.