Γουργουλιάνης: Περιμένουμε περισσότερα περιστατικά φυματίωσης μετά την πανδημία

«Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι θα έχουμε περισσότερα περιστατικά φυματίωσης το επόμενο διάστημα» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στο πλαίσιο εκδήλωσης που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα, με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Ο κ. Γουργουλιάνης απέδωσε αυτή την εκτίμηση στην πανδημία η οποία οδήγησε πολλούς ασθενείς στο να μην πηγαίνουν έγκαιρα, με τα συμπτώματα στους γιατρούς, αλλά και γιατί τα τελευταία τρία χρόνια η επιστημονική κοινότητα επικεντρώθηκε στον κορωνοϊό, αφήνοντας κάποιες άλλες ασθένειες όπως η φυματίωση, η οποία όμως είναι παρούσα και οδηγεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ετησίως δεκάδες περιστατικά.

Δείτε τι είπε:

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελλάδας, καθηγητής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, σημείωσε πως «η φυματίωση είναι μία νόσο που εξακολουθεί να απασχολεί την ιατρική κοινότητα και θα εξακολουθεί να την απασχολεί για τα επόμενα χρόνια».

Δείτε τη δήλωσή του:

Η ημερίδα που διοργάνωσαν η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, περιελάμβανε δύο ενότητες:

Στην πρώτη ενότητα – επιστημονικό μέρος – μίλησαν οι : Xαράλαμπος Μόσχος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελητής Α’ Αντιφυματικού Τμήματος – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ Η Σωτηρία «Συνήθη διαγνωστικά και θεραπευτικά λάθη στη Φυματίωση», Ειρήνη Γερογιάννη, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ «Λανθάνουσα Φυματίωση» και Κατερίνα Μανίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ΑΠΘ «Η Φυματίωση στην εποχή της πανδημίας». Την ενότητα συντόνισαν οι: Στ. Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠ, Πρόεδρος ΕΠΕ και Κωνσταντίνος Γουργουλιάννης Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σχολίασε ο Απόστολος Παπαβασιλείου, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Διευθυντής Αντιφυματικού Τμήματος – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ Η Σωτηρία.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας – θεατρικό αναλόγιο – με τη συνεργασία του Θεσσαλικού Θεάτρου ακολούθησε θεατρική αφήγηση κειμένων για τη Φυματίωση στην Ελλάδα από τους ηθοποιούς: Θανάση Ζέρβα, Μαρσέλα Λένα και Κυριακή Σπανού. Μουσική Επιμέλεια: Kυριακή Σπανού, Τραγούδι: Αλέξανδρος Τσιώνας, Ήχος – Φως: Νίκος Γεωργάκης, Γιώργος Γκόλαντας. Συμμετείχαν επίσης οι: Eιρήνη Γερογιάννη, Κων/νος Ι. Γουργουλιάνης, Αθανάσιος Κυρίτσης, Γαρυφαλλιά-Ειρήνη Περλεπέ.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

        

Πηγή: onlarissa.gr 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.