H Λάρισα επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

Ενεργοποιείται η συνεργασία της Greenpeace με το Δήμο Λαρισαίων με την συμβολική δωρεά της που αφορά το πρώτο φωτοβολταϊκό συστήματος που θα τοποθετηθεί στην Λάρισα σε σχολική μονάδα και το ρεύμα που θα παράγει στην ουσία θα μειώνεται από τους λογαριασμούς ρεύματος των κοινωνικών δομών του Δήμου. Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί στο 4ο Γυμνάσιο Λάρισας και θα είναι ισχύος 15 κW. Επίσης η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί με την διερεύνηση και εγκατάσταση από την πλευρά του δήμου συστήματος τουλάχιστον 200 κW σε οροφές κτηρίων πάντα με την τεχνογνωσία της Greenpeace και μέσω του προγράμματος net-metering

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα γι’ αυτό το θέμα συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λαρισάιων Απόστολος Καλογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σούλτης και Δημήτρης Δεληγιάννης, ο Γενικός Διευθυντής τους γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης και η Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Λάρισας Αγγελική Χατζηαβραάμ.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων μιλώντας για το νέο εγχείρημα τόνισε ότι «Σε πρώτη φάση, η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με το ενεργειακό κόστος των δημοτικών υποδομών, ενώ η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες θα ανοίξει τον δρόμο για την στήριξη ευπαθών νοικοκυριών του Δήμου μας, με την πίστωση της παραγόμενης ενέργειας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος.»

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 15 kW θα καλυφθεί πλήρως από την Greenpeace και θα τοποθετηθεί στη στέγη του 4ου Γυμνασίου – Λυκείου Λάρισας. Η παραγόμενη ενέργεια του συστήματος θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες κοινωνικών δομών του Δήμου που βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο της πόλης, και συγκεκριμένα των δομών που στεγάζονται στο “Ροδοπούλειο”, στην περιοχή Αβέρωφ.

«Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και τη δέσμευσή του, ο Δήμος Λαρισαίων εισέρχεται δικαιωματικά στην παγκόσμια ελίτ των πόλεων που όχι απλώς αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αλλά, ταυτόχρονα, φροντίζουν για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Η παραγωγή καθαρής ενέργειας με παράλληλα, σαφή και μετρήσιμα κοινωνικά οφέλη αποτελεί παρακαταθήκη για την πόλη και παράδειγμα που αναζητά μιμητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης.

Στο πλαίσιο της κοινής αυτής δράσης, η Greenpeace, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, θα πραγματοποιήσουν σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Επιπλέον, μόλις ολοκληρωθούν οι – υπό διαμόρφωση – βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου της εικονικής αυτοπαραγωγής,ο Δήμος Λαρισαίων και η Greenpeace θα εξετάσουν τη δυνατότητα πίστωσης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά απευθείας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών του Δήμου, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας. Η χρήση δωρεάν ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε ευάλωτα νοικοκυριά αποτελεί έναν καινοτόμο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, και ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο εξωτερικό.

Η ενδεικτική παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 200kW είναι περίπου 280.000 κιλοβατώρες ετησίως (ενέργεια αντίστοιχη με αυτήν που καταναλώνουν ετησίως περίπου 75 νοικοκυριά). Τα φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν σε διαθέσιμες δημοτικές οροφές ή στέγαστρα, και θα παράγουν ενέργεια που θα συμψηφίζεται ‘εικονικά’ με δημοτικούς μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου που βρίσκονται σε άλλα κτίρια.

Επίσης στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών μπορεί να φτάσει ακόμη και στην δημιουργία ενός ενεργειακού πάρκου το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός μεγάλου μέρους νοικοκυριών της πόλης κατά 80% σε σχέση μα την ενέργεια που καταναλώνουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.