H συνάντηση με Σπίρτζη και οι αλλαγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Λάρισας

Η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου του ΟΣΕ στη Λάρισα που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από στελέχη του οργανισμού, δημιουργεί νέα δεδομένα και μεγάλες προσδοκίες για την πόλη καθώς θα είναι η πύλη των σιδηρομικών μεταφορών στα Βαλκάνια και όχι μόνον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου η κίνηση των εμπορικών αμαξοστοιχιών τα επόμενα 2-3 χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΕ από 7 εμπορικές αμαξοστοιχίες που διέρχονται σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο από την Λάρισα, θα διέρχονται 20. Αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με σήμερα.

Το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό, αλλά και για όλα τα θέματα που αφορούν το δίκτυο του ΟΣΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης είχε σειρά επαφών με στελέχη του οργανισμού. Όμως η συνάντηση που πραγματικά μπορεί να «κλειδώσει» θετικά πολλά ζητήματα για την πόλη είναι αυτή που αναμένεται να έχει ο κ. Καλογιάννης με τον Υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και στελέχη του οργανισμού στην Αθήνα. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί αλλά ήδη γίνεται μεγάλη προετοιμασία.

Σε αυτή την συνάντηση θα πέσουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που αφορούν τον ΟΣΕ και το δίκτυό του σε σχέση με την πόλη. Η επιδίωξη είναι να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία και ένας οδικός χάρτης. Ότι αποφασιστεί θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές και θα ακολουθηθεί πιστά.

Τι θα ζητήσει η Λάρισα;

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι «βαλτωμένα» για πολλά χρόνια αλλά επείγοντα για την πόλη. Η πόλη κανονικά θα έπρεπε να έχει υπογειωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο. Όμως αυτή την στιγμή αυτό είναι κάτι που λόγω της κρίσης δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν αλλαγές στις σιδηροδρομικές διαβάσεις στην πόλη. Έτσι και με βάση την αύξηση της κίνησης στο δίκτυο, αλλαγές θα συζητηθούν για τις διαβάσεις της Βόλου, της Καραγάτση και της Αγιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την σημερινή τους κατάσταση και με δεδομένο της αύξησης των αμαξοστοιχιών υπάρχει θέμα ασφάλειας.

Επίσης για λόγους ασφαλείας θα συζητηθεί και η εκτροπή των εμπορικών αμαξοστοιχιών από Μεζούρλο όταν γίνει το εμπορευματικό κέντρο ώστε να μην διέρχονται από την πόλη.

Τι θα φέρει το εμπορευματικό κέντρο;

Η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την τοπική κοινωνία. Τοπικές εταιρίες με εξαγωγικό χαρακτήρα μέσω του σιδηρόδρομου θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μέσα στο σχεδιασμό του εμπορευματικού κέντρου στην Λάρισα προβλέπεται και η δημιουργία εμπορικού κέντρου.

Είναι δεδομένο ότι η δημιουργία του θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και ενισχύσει την εξωστρέφεια φέρνοντας πολλαπλά οφέλη.

Όλα αυτά είναι στόχοι οι οποίοι με πολύ καλή εργασία και προετοιμασία μπορούν να φέρουν την πόλη στο άμεσο μέλλον σε μια νέα σιδηροδρομική πραγματικότητα δίνοντας στην Λάρισα την απαιτούμενη ώθηση για ανάπτυξη.

Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2017/05/03/h-synantisi-spirtzi-ke-allages-sto-sidirodromiko-diktyo-tis-larisas-ti-tha-feri-neo-eborevmatiko-kentro/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.