Η έλευση Πομπέο φέρνει ενεργότερη συμμετοχή των Αμερικανών στη Βάση της Λάρισας;

Η σημερινή άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη χώρα μας είναι μια απόδειξη της στήριξης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα . Στη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο κ. Πομπέο επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, και τα Χανιά, και συγκεκριμένα τη βάση της Σούδας όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι δεδομένο ότι ο Αμερικανικός παράγοντας επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της άμυνας, κάτι που επιτρέπεται από τη νέα, αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)

Σε αυτό το πλαίσιο το σενάριο στάθμευσης ιπτάμενων τάνκερ KC-135 στην αεροπορική βάση της Λάρισας, η οποία με βάση την MDCA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ, παραμένει ενεργό, σημείωναν με νόημα αθηναϊκά δημοσιεύματα λίγο πριν από την την άφιξη του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 110 Π.Μ στην Λάρισα είναι μια από τις βάσεις που ήδη οι Αμερικανοί έχουν κάνει αρκετό έργο στις υποδομές και την έχουν στο μικροσκόπιο τους ώστε αν χρειαστεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα μέσω της αναβαθμισμένης αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους.

Σε αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται σε υψηλό επίπεδο να συζητηθεί ξανά η ενεργότερη συμμετοχή των Αμερικανών στη Βάση της Λάρισας. Είναι κάτι που πιθανόν θα το ξέρουμε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.