Η παιδεία του πολίτη, αντίδοτο στην κρίση

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου συναντήθηκε με την πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Νομικών και Πολιτικών Επιστημόνων-Εκπαιδευτικών ΠΕ13,
κ. Κατερίνα Παυλοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Γιάννη Μπέφα, Αριστέα Κρίτσα και Ευαγγελία Γεωργιάδου, με αντικείμενο τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γενικότερα.
Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία, αλλά και η αναγκαιότητα της Πολιτειακής Παιδείας, (Παιδεία του Πολίτη), καθώς όπως υποστήριξαν: «αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας, αντίδοτο στην κρίση και ανέξοδη επένδυση για την κοινωνική συνοχή». Επισημάνθηκε ότι «η ιδιότητα του Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη είναι τιμή και ευθύνη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη Δημοκρατική Πολιτική Παιδεία ως κύριο μάθημα σε όλες τις τάξεις ή στις περισσότερες, γιατί προσδίδει ασύγκριτη με άλλα μαθήματα προστιθέμενη αξία. Παρέχει άξιους για το δημοκρατικό πολίτευμα πολίτες, πολιτικούς, εργαζόμενους, δημόσιους λειτουργούς, μέλη συνδικάτων και κομμάτων, καταναλωτές και γενικότερα μέλη της κοινωνίας.
Η έλλειψή της οδηγεί στη δημιουργία επικίνδυνα ανώριμων πολιτών, ζήτημα που επισημάνθηκε στη Στρατηγική της Λισσαβώνας, όπου τέθηκε ως στόχος η Πολιτειακή Παιδεία να είναι ένα από τα πέντε απαιτούμενα προσόντα του νέου που ολοκληρώνει το πρόγραμμα σπουδών της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Πολιτικά απαίδευτοι πολίτες είναι ευάλωτοι στην προπαγάνδα, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση.
Πόσο μάλλον, όταν είναι γεγονός ότι, μεγάλο ποσοστό μαθητών εγκαταλείπουν με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής τους εκπαίδευσης το σχολείο, ή και νωρίτερα, (υπάρχει σωρεία μελετών για τη σχολική διαρροή στην Ελλάδα, όπου σε κάποιες περιοχές ξεπερνάει και το 10%), με αποτέλεσμα αυτοί οι αυριανοί Έλληνες πολίτες να μην έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τη μαθητεία στη Δημοκρατία».
Η κ. Αναστασοπούλου επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα προαναφερθέντα και ανέφερε ότι θα μεταβιβάσει στην πολιτική ηγεσία και στον υπουργό Παιδείας, τις προτάσεις του Συλλόγου.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.