Οι Θεσσαλοί βλέπουν, μαθαίνουν και φτιάχνουν…

Μικροί και μεγάλοι, ιδιώτες και επαγγελματίες, μαθητές και φοιτητές, οικογένειες θα παρουσιάσουν τις κατασκευές τους, αποδεικνύοντας πως το making, βασισμένο στην κουλτούρα του «Do It Yourself», μπορεί να αλλάξει τη ζωή όλων. Πρόκειται για απλές ιδέες που μπορούν να μεταμορφώσουν αντικείμενα. Να αλλάξουν τη χρήση τους, να δώσουν λύσεις σε προβλήματα και να ψυχαγωγήσουν.

Το Thessaly Mini Maker Faire έλαβε την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων και θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι Θεσσαλοί makers (δημιουργοί) θα παρουσιάσουν τις δικές τους καινοτόμες πρωτοποριακές, μοναδικές και ευφάνταστες κατασκευές.

Ο Παναγιώτης Νταής αντιδήμαρχος Οικονομίας που εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, τονίζει ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι αρωγός σε όλες εκείνες τις δράσεις στις οποίες συμμετέχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τις ιδέες τους. Ανοίγουμε τους ορίζοντές μας και δείχνουμε το ενδιαφέρον μας. Στηρίζουμε όλες τις καινοτόμες και δημιουργικές δράσεις που προβάλλουν την πόλη μας». Το making αφορά σε γονείς που ψάχνουν να βρουν μια ενδιαφέρουσα δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά τους, όσους έχουν ιδέες και θέλουν να τις κάνουν πράξεις, όσους τους ενδιαφέρει το διαφορετικό, το καινοτόμο. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις τεχνολογίας για να επισκεφτεί κάποιος το φεστιβάλ. Μετά και την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο η Λάρισα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη των διοργανωτών.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Το Mini Maker Faire αποτελεί παγκοσμίως την πιο σημαντική εκδήλωση γύρω από το making και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τη δημιουργία. Ξεκίνησε από το Bay Area της Αμερικής και εξαπλώθηκε σε λίγα χρόνια σε όλο τον κόσμο λόγω της διαφορετικότητάς του. Η καινοτομία, η τεχνολογία και η δημιουργικότητα είναι τα βασικά συστατικά του καθώς τα project που παρουσιάζονται στηρίζονται σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Πολύ σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης, εκτός των δημιουργών αποτελούν και οι παράλληλες δραστηριότητες των workshops και των παρουσιάσεων, καθώς η εκπαίδευση συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία.

Στόχος των διοργανωτών είναι το Maker Faire στη Λάρισα να συνδέσει το όνομα της Θεσσαλίας με την καινοτομία, την τεχνολογία και το making, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης για την τοπική ανάπτυξη και τοποθετώντας τη Θεσσαλία στις 192 περιοχές στον κόσμο που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η Thessaly Mini Maker Faire θα διεξαχθεί 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας και οι βασικές κατηγορίες που θα αναπτυχθούν είναι η χειροτεχνία, η τεχνολογία, το 3d printing, η ρομποτική, τα drones, τα arduino, το food making, το model making, τα Fablabs και οτιδήποτε σχετικό με την έννοια του making.

Παράλληλα εκτός των makers που θα παρουσιάζουν τις καινοτόμες κατασκευές τους, θα υφίστανται εργαστήρια καθώς και παρουσιάσεις προκειμένου να συσχετισθεί με διασκεδαστικό τρόπο για μικρούς και μεγάλους η εκπαίδευση με τη δημιουργία.

Στο Maker Faire σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώνονται συναρπαστικοί άνθρωποι με περιέργεια που απολαμβάνουν τη μάθηση και αγαπούν να μοιράζονται το τι μπορούν να κάνουν. Από μηχανικούς μέχρι καλλιτέχνες και από επιστήμονες μέχρι crafters, το Maker Faire αποτελεί το μέρος συγκέντρωσης των «makers» ώστε να δείξουν τα hobby, τα πειράματα και τα projects τους. Το αποκαλούν το Σπουδαιότερο show στη Γη ένα οικογενειακό show για την καινοτομία, τη δημιουργία και την εφευρετικότητα.

Στις 6 – 7 Μαΐου το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μάλιστα σε αυτό συμμετείχαν και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι οποίοι παρουσίασαν το πατάκι ξυπνητήρι που ηρεμεί μόνο όταν σταθεί κάποιος όρθιος πάνω του και πιστεί ότι έχει ξυπνήσει.

Οι δημιουργοί συνδύασαν τους παραδοσιακούς τρόπους με τις σύγχρονες τεχνολογίες και έδειξαν στους επισκέπτες χειροποίητα μουσικά όργανα όπως το πιάνο μπανάνα αλλά και αμαξίδια για ζώα.

Πηγή: Ελευθερία

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.