Ειδικές τεχνικές τυροκόμισης στην “Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής”

Γνώρισαν οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» του ΙΕΚ Open Mellon

Μία ιδιαίτερη επίσκεψη εκπαιδευτικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν οι σπουδαστές και σπουδάστριες της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» του Ι.Ι.Ε.Κ. Open Mellon στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής.

Στόχος της επίσκεψης ήταν οι σπουδαστές να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπληρώνεται η λειτουργική ζωή των Μοναχών από δραστηριότητες που αφορούν την φροντίδα των καλλιεργειών και την εκτροφή αγροτικών ζώων προκειμένου να παραχθούν τα απαραίτητα προϊόντα που κάνει την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής να λειτουργεί με αυτάρκεια.

Σήμερα 20 Μοναχές παράγουν από τα εκατό ζώα που έχουν (αγελάδες, πρόβατα και γίδια) κάθε είδους τυριών, παρασκευάζουν αλοιφές, γλυκά, μαρμελάδες από άγρια φρούτα, σαπούνια, τουρσί, μέλι, ζυμαρικά και άλλα προϊόντα πάντα με παραδοσιακό τρόπο και εφαρμόζοντας βιολογικές μεθόδους.

Τους σπουδαστές του ΙΕΚ Open Mellon υποδέχθηκε η Ηγουμένη Θεοδέκτη η οποία τους ξενάγησε σε όλους του χώρους της Μονής. Με ιδιαίτερη αγάπη αφιέρωσε αρκετή ώρα προκειμένου να ακούσει τις ανησυχίες των παιδιών και να τους ενθαρρύνει στο εγχείρημα τους να επιχειρήσουν μέσα από μικρές τυροκομικές μονάδες αξιοποιώντας την πρώτη ύλη – το γάλα – που οι ίδιοι παράγουν δεδομένου ότι οι πλειοψηφία των σπουδαστών προέρχεται από οικογένειες που λειτουργούν κτηνοτροφικές μονάδες.

Στο τέλος της επίσκεψης οι σπουδαστές και σπουδάστριες του ΙΕΚ Open Mellon είχαν τη δυνατότητα στο τυροκομείου που διαθέτει η Μονή, να δουν τη διαδικασία παραγωγής του παραδοσιακού τυριού «Μπάτζος», αλλά και να γνωρίσουν τις μεθόδους παραγωγής άλλων σκληρών τυριών που παρασκευάζονται αποκλειστικά στην Μονή και τα κάνουν μοναδικά σε σχέση με τη γεύση και την ποιότητά τους.

Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου στο Χωριό Ανατολή στον Κίσσαβο της Λάρισας, κτίστηκε από τον Άγιο Δαμιανό τον εν Κισσάβω το 1550 μ.χ. ο οποίος οργάνωσε κοινοβιακή μοναστική αδελφότητα και παράλληλα ασκήτευε σε παρακείμενη χαράδρα. Το Μοναστήρι ήκμαζε μέχρι πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά κατόπιν ερημώθηκε.
Το 1980 κοντά στο μεταβυζαντινό αρχικό οικοδομικό συγκρότημα, Αγιορείτες Πατέρες άρχιζαν να κτίζουν καινούργια πτέρυγα, την οποία εγκατέλειψαν μετά το 1983. Από τον Ιούλιο του 2000 μ.χ. το μοναστήρι ανέλαβε να αποκαταστήσει μια ομάδα ορθοδόξων μοναχών από διάφορες χώρες: την Ελλάδα, την Εσθονία, την Αμερική, την Αυστραλία, τη Φιλανδία, την Αγγλία, τη Γερμανία, το Λίβανο, τη Ρωσία, την Αυστρία, την Αρμενία και την Κύπρο συναντήθηκαν και εγκαταστάθηκαν στα ερείπια και άρχισαν να χτίζουν τους χώρους όπου ζουν και εργάζονται σήμερα με μικρή βοήθεια από την τοπική κοινωνία, και πολλή από φίλους και γνωστούς.

Η Διεύθυνση του Αγροτικού ΙΕΚ Open Mellon και οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος» ευχαριστούν θερμά την Ηγουμένη Θεοδέκτη για τη φιλοξενία, την αγάπη και τις γνώσεις που μετέφερε στους σπουδαστές και σπουδάστριες μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.