Iπτάμενα τάνκερ στη Λάρισα

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί να διατηρήσει την ισορροπία με την Τουρκία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Ελλάδα με την αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή φέρνει μαζί τις κι άλλες συμφωνίες. Σύμφωνα με κεντρικό δελτίο ειδήσεων, Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν στην αγορά τριών UAV MQ- 9 με δύο επίγειους σταθμούς εξυπηρέτησης έναντι των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως η συμφωνία περιλαμβάνει και την εγκατάσταση δύο τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού στην αεροπορική βάση της Λάρισας ενώ μετά τα μέσα καλοκαιριού στην 110 Πτέρυγα Μάχης οι Αμερικανοί θα προσγειώσουν τα νέας γενιάς drones, τα Global Hawk.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν να ενισχύσουν την Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά καθώς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που θα έχει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία απέναντι στους S-400 που θα «κλειδώνουν» τα ελληνικά μαχητικά σχεδόν στην… απογείωση.

Μετά ότι «επιβιώνει» θα το αναλαμβάνει η ΤΗΚ. Αυτή η ανισορροπία θα είναι γεγονός μετά το καλοκαίρι και έπρεπε άμεσα να αποκατασταθεί με κάποιους πολλαπλασιαστές ισχύος.

Η επένδυση των ΕΔ σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη δε σταματάει στα MQ-9 Reaper, καθώς, σε τελική φάση μπαίνει το UCAV nEUROn, ένα όπλο-φονιάς που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τουρκική αεράμυνα.

Είναι γνωστό ότι κάτω από άκρα μυστικότητα στην Γαλλία εδώ και τρεις μήνες ετοιμάζεται ένα πρωτότυπο UCAV ΝEUROn, με σκοπό την μαζική παραγωγή του για τις χώρες που συνεισφέρουν στην κατασκευή του (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), σκορπίζοντας αισιοδοξία στην ελληνική ΠΑ.

Το ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα τις δίνει σοβαρά πλεονέκτήματα σε ότι αφορά την προμήθεια και την διαθεσιμότητα του συστήματος.

Σε εύλογο χρονικό διάστημα (μέχρι το καλοκαίρι) θεωρείται ότι θα μπορούν να παραληφθούν οι πρώτες μονάδες.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε συμπεριλάβει το UCAV στα μελλοντικά εξοπλιστικά της προγράμματα με το σχέδιο απόκτησης 150 μονάδων μέχρι το 2025.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.