«Κάναμε δωρεές για τάφο»

Ακόμα και υγειονομικοί περιλαμβάνονταν στο «πελατολόγιο» του κυκλώματος με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού με «έδρα» τον Παλαμά Καρδίτσας.

Αυτό αποκάλυψε η έρευνα των «αδιάφθορων» της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία η «ταρίφα» για κάθε πλαστό πιστοποιητικό κυμαινόταν από 300 έως 600 ευρώ. Μεγαλύτερη εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι υγειονομικοί φέρονται να έλαβαν «fake» πιστοποιητικά από το κύκλωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «εικονικό» εμβολιασμό φέρονται να έκαναν έξι υγειονομικοί: Τρεις νοσηλεύτριες, δύο διοικητικοί υπάλληλοι και ένας τραυματιοφορέας, που εργάζονται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη) και Γ. Γεννηματάς (Αθήνα).

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα μέλη του κυκλώματος δικαιολογούσαν τις χρηματικές συναλλαγές αναφέροντας ότι τα χρήματα που λάμβαναν προορίζονταν για την κατασκευή ταφικού μνημείου συγγενικού τους προσώπου.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος 48 ατόμων, εκ των οποίων εφτά είναι μέλη του κυκλώματος, διαπιστώθηκαν 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού που αφορούσαν σε 46 άτομα. Από τις 68 «εικονικές» δηλώσεις, οι 22 περιλάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα έπαιρνε από 300 έως 600 ευρώ για τον κάθε εικονικό εμβολιασμό.

Όλα ξεκίνησαν στις 28 Αυγούστου 2021, όταν 44χρονη διοικητική υπάλληλος του κέντρου υγείας, με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, καταχώρησε εκτός βάρδιας δύο «εικονικούς» εμβολιασμούς, χωρίς να συμπληρώσει τα ιατρικά ατομικά στοιχεία των εμβολιαζόμενων, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Υγείας.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, δεσμεύτηκε το σύνολο των ατομικών ιατρικών ιστορικών του Κέντρου Υγείας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 και έπειτα από επίδειξη στους ιατρούς του Κέντρου, δεν αναγνωρίστηκαν οι υπογραφές και ο γραφικός τους χαρακτήρας σε 115 περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κατασχέθηκαν οι φάκελοι με τα ατομικά ιατρικά ιστορικά και μετά από τη συνδυαστική ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές τεχνικές (γραφολογική εξέταση, άρση απορρήτου επικοινωνιών κ.λπ), προέκυψε ο ρόλος κάθε μέλους στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ( modus operandi ).

Συγκεκριμένα, επικεφαλής φέρεται η ανωτέρω διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Κεντρικής Ελλάδας, η οποία προέβαινε στις «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων, που αναλάμβαναν την είσπραξη χρηματικών ποσών από ιδιώτες (ενδιαφερόμενους).

Πιο αναλυτικά, η επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας:

-προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα, είτε απευθείας είτε με την μεσολάβηση άλλων μελών της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως Διοικητική Υπάλληλος (και ειδικότερα ως καταχωρήτρια εμβολιασμών),

-προχωρούσε στην εικονική δήλωση εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως όταν εκτελούσε υπηρεσία κατά την λήξη της εμβολιαστικής ημέρας. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσε και υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά, ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό των δηλωμένων εμβολιασμών και

-κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είτε είχαν ρόλο μεσολαβητή για την εξεύρεση υποψηφίων για «εικονικό» εμβολιασμό, είτε λάμβαναν χρηματικά ποσά από «εικονικά» εμβολιαζόμενους αυτοπροσώπως ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να δικαιολογούν τις μεταξύ τους χρηματικές συναλλαγές, χρησιμοποιούσαν ως αιτιολογία έξοδα για ταφικό μνημείο συγγενικού τους προσώπου.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και διαβιβάστηκε σε ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.