Ενημέρωση για τα συγκολλημένα προϊόντα ξύλου

Με πρωτοβουλία του Καθηγητή Γ. Μαντάνη, οργανώθηκε στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΣΤΞΕ), του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, στην Καρδίτσα, εκδήλωση / happening σχετική με τα συγκολλημένα προϊόντα ξύλου, και ειδικότερα με την τεχνολογία ρητινών ξύλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στα πλαίσια των μαθημάτων «Πρoϊόντα Χημικής Τεχνολογίας Ξύλου» και «Τεχνολογία Ξύλου ΙΙ.» φιλοξενήθηκε στο τμήμα ΣΤΞΕ η ελληνική, βιομηχανική εταιρεία CHIMAR HELLAS S.A. από τη Θεσ/νίκη (http://www.chimarhellas.com/), με προσκεκλημένη εισηγήτρια, τη διακεκριμένη ερευνήτρια κα. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου. Συγκεκριμένα έγιναν δύο τεχνικές εισηγήσεις: α) μια εισαγωγική παρουσίαση για την εταιρεία και τις δράσεις της στον τομέα των συγκολλημένων προϊόντων ξύλου (wood-based panels), και β) μια δεύτερη παρουσίαση σχετική με την τεχνολογία των ρητινών, και τα καινοτομικά ερευνητικά έργα της εταιρείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως σε σχέση με τις οικολογικές ρητίνες (bio-adhesives). Την εκδήλωση που έτυχε θερμής υποδοχής από περίπου 100 φοιτητές του τμήματος, παρακολούθησαν μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του τμήματος, ήτοι, οι κ.κ. Σωτ. Καραστεργίου, Μιχ. Σκαρβέλης, Ι. Ντιντάκης, Αθ. Μακρής και Ο. Τζουβάρα στο αμφιθέατρο του τμήματος. Η συμμετοχή τους βοήθησε να γίνει μια χρήσιμη και επωφελής συζήτηση, και ανταλλαγή απόψεων.

Σημειωτέον, η ελληνική εταιρεία CHIMAR HELLAS εξειδικεύεται στην τεχνολογία ρητινών (θερμοσκληρυνόμενες ρητίνες) για τη βιομηχανία των συγκολλημένων προϊόντων ξύλου (PB, MDF, OSB, plywood) και ιδίως δραστηριοποιείται: α) στην ανάπτυξη και βιομηχανική εφαρμογή ρητινών και χημικών πρόσθετων, β) στο σχεδιασμό μελέτης και υλοποίησης νέων βιομηχανιών παραγωγής ρητινών (resin plants), γ) στην τεχνική υποστήριξη και παροχή τεχνικών υπηρεσιών σε βιομηχανίες παραγωγής ξυλοπλακών, ανά τον κόσμο, δ) στην παροχή υπηρεσιών R&D για τρίτους, και ε) στην υλοποίηση αμιγώς ερευνητικών προγραμμάτων (EU-funded projects). Η εταιρεία εξάγει τεχνογνωσία (know-how) σε 40 χώρες, και έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η CHIMAR HELLAS ενδιαφέρεται να απασχολήσει τελειόφοιτους φοιτητές του τμήματος ΣΤΞΕ στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης.

Επιπρόσθετα, το Εργαστήριο Βιομηχανικού Σχεδιασμού (κ. Ντιντάκης, κ. Μακρής) συζήτησε με την εν λόγω εταιρεία τις δυνατότητες ερευνητικής συνεργασίας σε θέματα ρητινών ή άλλων, για χρήση σε εφαρμογές 3d printing. Οι παρευρισκόμενοι έθεσαν απορίες και ερωτήσεις στην κύρια εισηγήτρια και, υπό τον συντονισμό του Γ. Μαντάνη, έγινε μια γόνιμη συζήτηση επί των σχετικών θεμάτων.

Η κα. Ηλέκτρα Παπαδοπούλου στο τέλος της εκδήλωσης, εξομολογήθηκε στους φοιτητές ότι: μένει εντυπωσιασμένη από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια του τμήματος ΣΤΞΕ, καθώς επίσης και από την καθαριότητα και επιμέλεια των χώρων και των υποδομών∙ γεγονός, πρωτοφανές για τμήμα ελληνικού ΑΕΙ. Οι καθηγητές Γ. Μαντάνης και Σωτ. Καραστεργίου ευχαριστούν θερμά την εταιρεία CHIMAR HELLAS, και την κα. Ηλ. Παπαδοπούλου για το χρόνο και τη συμμετοχή της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.