Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών σήμερα στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές

Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και συγκεκριμένα της Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών που συστάθηκε πρόσφατα, θα βρεθεί αύριο Σάββατο (1/9) στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές του νομού σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net.

Πιο συγκεκριμένα στους οικισμούς που υπήρξαν προβλήματα με σπίτια, κυρίως στην Αργιθέα αλλά και στην Λίμνη Πλαστήρα.

Σε επικοινωνία που είχαμε το απόγευμα της Παρασκευής με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο μας ανέφερε ότι το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει πραγματογνωμοσύνη σε Βλάσι, Πετρίλο, Κουμπουριανά, Αργιθέα και Φυλακτή σε σπίτια που διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν ρωγμές από τον σεισμό.

.Ο αριθμός αυτών των σπιτιών είναι περίπου 15 συνολικά και μιλάμε για σπίτια που κατοικούνται αυτή την στιγμή και μπόρεσε να διαπιστωθεί το πρόβλημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται με τα κλειστά σπίτια, αυτά δηλαδή που οι ιδιοκτήτες τα επισκέπτονται μόνο το καλοκαίρι ή και κάποιες άλλες μικρές περιόδους, τώρα είναι κλειστά και θα πρέπει να ανοίξουν για να ελεγχθούν.

Ως επί το πλείστον αυτά τα 15 σπίτια είναι παλιές κατασκευές αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες και τώρα η παραμονή τους σε αυτά ενέχει επικινδυνότητα ως ένα μεγάλο βαθμό. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ηλικιωμένων γυναικών που το περισσότερο χρονικό διάστημα μένουν στο Μουζάκι, ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τις ορεινές κατοικίες και να μεταβούν νωρίτερα στις χειμερινές, για προληπτικούς κυρίως λόγους.

Καταγραφή και αιτήσεις στους Δήμους

Από δω και πέρα θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών από τους Δήμους, που οφείλουν να δημιουργήσουν ανάλογα γραφεία που θα υποδέχονται και τις αιτήσεις των πολιτών, ώστε να δημιουργηθούν οι φάκελοι ανά περίπτωση, να συγκεντρωθούν στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας και να αποσταλούν στο υπουργείο προκείμενου να υπάρξουν και αποζημιώσεις όπου αυτό επιβάλλεται

Πεντακάθαροι οι δρόμοι-Χρειάζεται αυξημένη όμως προσοχή

Σε ότι αφορά τώρα στο οδικό δίκτυο τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καταπτώσεις τοποθετούνται σύμφωνα με τον Κο Τσιάκο από τον αυχένα του Τυμπάνου και προς την Αργιθέα, μέχρι το Ανθηρό.

Από τον σεισμό έπεσαν πέτρες και βράχια όπως γίνεται και σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων αλλά πέσανε και ορισμένα πολύ μεγάλα που δεν ήταν δυνατόν να μετακινηθούν και απαιτήθηκε η χρήση μηχανημάτων από την Περιφερειακή Ενότητα για να υπάρξει ομαλοποίηση.

Το απόγευμα πάντως της Παρασκευής τίποτα δεν θύμιζε στους δρόμους ότι υπήρξαν καταπτώσεις αλλά ο κ. Τσιάκος ζητά από τους οδηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς είναι βέβαιο πως πέραν των υλικών που έπεσαν στο δρόμο έχουν αποκολληθεί και άλλα που με τους μετασεισμούς που γίνονται ή με κάποιο καιρικό φαινόμενο μπορεί να βρεθούν στο δρόμο.

Μόνο από επίσημες πηγές η ενημέρωση

Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Τσιάκος και μας τόνισε ότι πρέπει να περάσει στον κόσμο είναι ότι πρέπει να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές και όχι από φήμες (περί επικείμενων σεισμών) που δημιουργούν αναίτιο και παράλογο πανικό.

Η μόνη αλήθεια, μας είπε, είναι ότι το σεισμικό φαινόμενο, με βάση τους αρμόδιους επιστήμονες βαίνει καλώς και υπάρχει η αναμενόμενη εκτόνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.