Κοντοζαμάνης σε Κόκκαλη: Λόγω έλλειψης εμβολίων οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Στα προβλήματα που εντοπίζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία εμβολιασμού στο νομό Λάρισας. Η σχετική συζήτηση έγινε στη βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη, με αφορμή την έλλειψη διαθεσιμότητας σε ραντεβού, που καταγγέλλεται από πολίτες.

Όπως εξήγησε στην πρωτολογία του ο Λαρισαίος πολιτικός, «στο Νομό Λάρισας, μέχρι και προχθές εμβολιάστηκαν δεκαεννέα χιλιάδες εβδομήντα τρεις συμπολίτες μου σε σύνολο πληθυσμού διακόσιες ογδόντα πέντε περίπου χιλιάδες. Εάν συνεχίσει έτσι, το 50% του πληθυσμού της Λάρισας θα εμβολιαστεί καλό φθινόπωρο, τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβριο.
Γι’ αυτό σήμερα σας ρωτώ πώς σκοπεύετε να επιταχύνετε τη διαδικασία εμβολιασμού, εάν έχετε στη στρατηγική σας να δημιουργήσετε και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και εάν υπάρχει ή όχι διαθεσιμότητα. Διότι παρατηρήθηκε και το φαινόμενο -και ήταν εύλογη η απορία, οι ερωτήσεις των συμπολιτών μου- ή δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή δεν υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο. Διότι τα ραντεβού τα οποία κλείνονται, κύριε Υπουργέ, είναι μετά από δύο μήνες».

Ο κ. Κόκκαλης πρότεινε επίσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την ομαλότερη διεξαγωγή της διαδικασίας, να δημιουργηθεί ένα «mega εμβολιαστικό κέντρο» τουλάχιστον στη Λάρισα, για να αποφορτιστούν και τα δύο νοσοκομεία της πόλης.
Στην απάντησή του το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την παραλαβή των εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό οφείλεται κυρίως σε προβλήματα της παραγωγικής διαδικασίας των εταιρειών. Τα προβλήματα αυτά τα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο η Ελλάδα. Παρά ταύτα, ό,τι εμβόλιο έρχεται γίνεται στην Ελλάδα και μάλιστα, η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών διεξαγωγής των εμβολίων».

Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως «οι εμβολιασμοί, όπως γνωρίζετε, ξεκίνησαν στις 29 Δεκεμβρίου του 2020 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Σήμερα λειτουργούν δεκαεννιά εμβολιαστικές γραμμές σε δέκα εμβολιαστικά σημεία, που ισοδυναμεί σε ελάχιστη δυναμικότητα διενέργειας χιλίων είκοσι έξι εμβολιασμών την ημέρα. Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στον Νομό Λάρισας δεκαεννιά χιλιάδες τριακόσιοι σαράντα δύο εμβολιασμοί συμπολιτών μας και το σύνολο των προγραμματισμένων ραντεβού είναι τριάντα τρεις χιλιάδες εξακόσια είκοσι οκτώ έως τα τέλη Απριλίου.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι ο σχεδιασμός που έχουμε προκειμένου μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχουμε καλύψει τουλάχιστον το σύνολο των ευπαθών ομάδων και της κρίσιμης μάζας του πληθυσμού, που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, εφόσον βεβαίως οι προγραμματισμένες παραδόσεις είναι έγκαιρες, βαίνει καλώς.»

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή εδώ:

YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.