Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε σε συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας – Γιώργος και Λένα Γουργιώτη την έκθεση «Πρωτοσέλιδα Πολέμου: Ο Τύπος μπροστά στο Έπος του ΄40 », σε επιμέλεια Φανής Καλοκαιρινού – Βασίλη Νικόλτσιου.
«Έχουμε τη χαρά να εγκαινιάζουμε αυτή την Έκθεση καθώς οι εφημερίδες της εποχής αποτυπώνουν τον παλμό μιας κοινωνίας που περνά από την αγωνία στην αποφασιστικότητα και από τον φόβο στην εθνική συσπείρωση. Μέσα από τα αυθεντικά φύλλα, τις επικεφαλίδες και τη γλώσσα του Τύπου, ο επισκέπτης ταξιδεύει στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, όταν ο λόγος και η εικόνα γίνονταν φορείς πίστης και ελπίδας», όπως ανέφερε η επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου, κα Φανή Καλοκαιρινού, ενώ στην ιστορική σημασία της Έκθεσης αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος.
«Γιορτάζουμε το έπος ενώ ταυτόχρονα πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε κατά του πολέμου, η Ελλάδα είναι κατά των πολέμων», επισήμανε ο κ. Κουρέτας. «Παρευρίσκομαι στην Έκθεση με μεγάλη χαρά, μια έκθεση που φωτίζει λιγότερο γνωστές πτυχές του έπους του ’40», τόνισε ο κ. Μαμάκος.
Μέσα από αυθεντικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας, αλλά και μέσα από το πολύτιμο αρχειακό υλικό του ΛΙΜΛ με φύλλα από την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας, αναδεικνύεται ο ρόλος του Τύπου ως ιστορικής πηγής και καθρέφτη του συλλογικού συναισθήματος.
Ακολούθησε κεντρική ομιλία με θέμα «Λόγια εικόνων του Έπους 1940-41» από τον κ. Βασίλη Νικόλτσιο, συνταγματάρχη ε.α.-συλλέκτη.































Πηγή: Larissanet.gr































