Λαρισαίοι θα γνωρίσουν την επιστήμη της Αστρονομίας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα από τις 2 έως τις 7 Μαϊου, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Αστρονομίας», οι οποίες διοργανώνονται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, την Αστροπαρατηρησιακή Ομάδα Λάρισας και την υπό ίδρυση ΚοινΣΕπ “Έναστρον”.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασαν σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων.

Σημειώνεται πως η κ. Βουλγαράκη επισήμανε πως με αφορμή και την «Εβδομάδα Αστρονομίας» ξεκινάει συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Γαλλίας.

«Εβδομάδα Αστρονομίας»

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Αστρονομίας» θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο Μύλο του Παππά. στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας και στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες της πόλης, και κυρίως στα παιδιά, να γνωρίσουν την επιστήμη της αστρονομίας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε γνώσεις σχετικές με τα ουράνια σώματα και να θαυμάσουν τον Ήλιο, τη Σελήνη, τους πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα μέσα από τηλεσκόπια.

Επίσης, οι μαθητές των σχολείων (Δημοτικών – Γυμνασίων) της πόλης, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν εκθέσεις ηλιακών ρολογιών, τηλεσκοπίων και φωτογραφίας – αφίσας που θα λειτουργήσουν καθ όλη τη διάρκεια της “Εβδομάδας Αστρονομίας”, σε αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Βιωματικά εργαστήρια κατασκευής ηλιακού ρολογιού και επιπεδόσφαιρου, θα δώσουν την ευκαιρία σε μαθητές να μάθουν να υπολογίζουν, κατά προσέγγιση, την ώρα με τη βοήθεια του ήλιου και να αναγνωρίζουν τους σημαντικότερους αστερισμούς που φαίνονται στο νυχτερινό ουρανό.

Ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων θα δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τα μυστήρια το κοντινού μας διαστήματος, αλλά και του μακρινού σύμπαντος.

Τη δράση στηρίζουν το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης (http://planitario.gr), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Γαλλίας και το ΝΟΗΣΙΣ – Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Τρίτη 2/5

Έναρξη έκθεσης ηλιακών ρολογιών και τηλεσκοπίων στο Γαλλικό Ινστιτούτο

19:30 Βιωματικό εργαστήρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: “Κατασκευή και χρήση Επιπεδόσφαιρου” – Στέφανος Σοφολόγης, μέλος Αστροπαρατηρησιακής Ομάδας Λάρισας.

Τετάρτη 3/5

19:30 Ομιλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα “Η Απεραντοσύνη του Σύμπαντος στο Χώρο και στο Χρόνο” – Ιωάννης Χουϊνάβας, Φυσικός – επιστημονικός υπεύθυνος Δημοτικού Αστεροσκοπείου Λάρισας.

Πέμπτη 4/5

19:30 Εκδήλωση στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας (Γιάννουλη) αφιερωμένη στην “Κατάκτηση της Σελήνης από τον Άνθρωπο” και στη συνέχεια παρατήρηση της Σελήνης με τηλεσκόπιο.

Παρασκευή 5/5

20:00 Ομιλία στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο με θέμα: “Ψίθυροι από το Σύμπαν” – Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Σάββατο 6/5

11:30 Βιωματικό εργαστήρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα: “Κατασκευή ηλιακού ρολογιού & παρατήρηση του ήλιου με τηλεσκόπιο” – Γιώργος Μιχαλακάκης, μέλος Αστροπαρατηρησιακής Ομάδας Λάρισας. (25 άτομα)

20:00 Αστροβραδιά παρατήρησης ουράνιων σωμάτων με τηλεσκόπια στο χώρο του Μύλου του Παππά (Γεωργιάδου 53, Λάρισα).

Κυριακή 7/5

Πρωινή λειτουργία εκθέσεων.

Καθημερινή λειτουργία από 9:30 έως 12:30 και από 17:30 έως 21:30.

Καθημερινές επισκέψεις σχολείων. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλ. 2410 287508 και στο [email protected]

Κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας των εκθέσεων δύναται να πραγματοποιείται σύντομη παρουσίαση, με οπτικοακουστικά μέσα, του ήλιου και στη συνέχεια παρατήρησή του με τηλεσκόπιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.