Δούρου: Καταδικαστέα και καταδικασμένη υπόθεση η εκτροπή του Αχελώου

Οξεία κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί η Ρένα Δούρου – τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – με αποκλειστική δήλωσή της στη larissanet ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Λάρισα.

Είναι ενδεικτικό ότι η κ. Δούρου στρέφει τα βέλη της κατά της κυβερνητικής πλευράς υπογραμμίζοντας ότι «χρησιμοποιεί έναν πράσινο, οικολογικό φερετζέ, προκειμένου να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις που έχουν να κάνουν με την ιδιωτικοποίηση των υποδομών και των δικτύων ενέργειας». Παράλληλα, αναφερόμενη στον κ. Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι «επιδεικνύει μια οικολογική ευαισθησία α λα καρτ. Κυρίως όταν βρίσκεται εκτός Ελλάδας».Η Ρένα Δούρου στέκεται στο ζήτημα της «απολιγνιτοποίησης της χώρας», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι πολιτεύεται «χωρίς διαβούλευση και χωρίς χρηματοδότηση», με πραγματικό στόχο «τη δημιουργία “νέων τζακιών”, τα οποία θα στηρίζονται στο φυσικό αέριο».

Ειδική μνεία κάνει η τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος «στη νεκρανάσταση της εκτροπής του Αχελώου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της – χωρίς περιστροφές – για μια υπόθεση «κατά του περιβάλλοντος αλλά και της κοινής λογικής» όπως την χαρακτηρίζει.

Αναλυτικά, όλη η δήλωση της Ρένας Δούρου:

«Βρισκόμαστε σήμερα απέναντι σε μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί έναν πράσινο, οικολογικό φερετζέ, προκειμένου να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις. Προθέσεις που έχουν να κάνουν με την ιδιωτικοποίηση των υποδομών και των δικτύων ενέργειας. Ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης επιδεικνύει μια οικολογική ευαισθησία α λα καρτ. Κυρίως μάλιστα όταν βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Έτσι, αίφνης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ανακάλυψε την κλιματική κρίση και έσπευσε να ανακοινώσει την απολιγνιτοποίηση της χώρας ως το 2028. Χωρίς διαβούλευση, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς πρόγραμμα. Ή, σωστότερα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, που όμως δεν σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά με την δημιουργία ‘νέων τζακιών’, τα οποία θα στηρίζονται στο φυσικό αέριο, που έχει εξίσου αρνητικό, όπως ο λιγνίτης, ενεργειακό αποτύπωμα. Μια “εναλλακτική” δηλαδή που δεν είναι λύση αλλά μέρος του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι κ. Χατζηδάκης που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Δυτική Μακεδονία, δεν είπε λέξη για την ανάγκη δίκαιης μετάβασης, λέξη για αναπτυξιακό σχέδιο, λέξη για την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και ορυχείων, λέξη για το μέλλον των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Το πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κορυφαίο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει υπό το στενό πρίσμα της κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του μέλλοντος των παιδιών μας, φαίνεται και από ένα θέμα που οι αναγνώστες σας γνωρίζουν πολύ καλά. Αναφέρομαι στη νεκρανάσταση της εκτροπής του Αχελώου. Μια υπόθεση κατά του περιβάλλοντος αλλά και της κοινής λογικής. Μια υπόθεση που εικονογραφεί άριστα τον φαύλο κύκλο μιας στρεβλής ανάπτυξης που έχει μπούσουλα το κέρδος και όχι το σεβασμό στη φύση και την ανθρώπινη ζωή. Μια υπόθεση καταδικασμένη στη συνείδηση των πολιτών, όχι ενός κόμματος ή μίας παράταξης. Μια υπόθεση που παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μια υπόθεση που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει καταδικάσει, ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι φορές. Μάλιστα την εμβληματική απόφαση του 2014 που έκλεισε την πόρτα στην εκτροπή την εισηγήθηκε η κα Σακελλαροπούλου, την οποία πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνησή του ανακινεί ξανά την περιβαλλοντικά, ηθικά, κοινωνικά καταδικαστέα και καταδικασμένη υπόθεση.

Παράδοξο; Όχι. Επίδειξη υποκρισίας μιας κυβέρνησης που στα λόγια δηλώνει ‘πράσινη’ και ‘ευρωπαία’ ενώ οι πράξεις της μαρτυρούν την αλήθεια. Ότι πάνω από όλα βάζει τα κέρδη ιδιωτικών συμφερόντων».

Ομιλία Ρ. Δούρου στη συνεστίαση της Οργάνωσης Μελών Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ρένα Δούρου θα είναι κεντρική ομιλήτρια στην ετήσια συνεστίαση της Οργάνωσης Μελών Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα κοπεί και η Πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο «Λιόγερμα» (6ο χιλιόμετρο Αμπελώνα – Λάρισας).

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.