«Η πανδημία δε θα αντιμετωπιστεί μόνο με εμβόλια»

Το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε έντονη ανησυχία στον κόσμο αλλά τους γιατρούς λόγω των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί μετά από τη χορήγησή του.

Όμως ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθησυχαστικός καθώς το τοπίο αρχίζει ξεκαθαρίζει και η ανησυχία να καταλαγιάζει, όπως τόνισε σήμερα μέσα από την εκπομπή “Σήμερα” του ΣΚΑΪ, καθώς οι γιατροί ενημερώνονται εκτενώς αναλύοντας τις περιπτώσεις αυτές αλλά και από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς και ειδικότερα τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

Οι αριθμοί των περιστατικών είναι ως στιγμής: 220 περιστατικά θρομβώσεων σε 32 εκατ. εμβολιασμένους στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι στην Ελλάδα, στα 10 εκατομμύρια πληθυσμού, αν εμβολιάζονταν όλοι, θα αντιστοιχούσε σε 40 τέτοια περιστατικά. Την ίδια στιγμή, στο ένα εκατομμύριο των γυναικών που παίρνουν χάπια αντισύλληψης, έχουμε 800 περιπτώσεις θρομβώσεων, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της AstraZeneca δίνει περιπτώσεις μιας πολύ ειδικής θρόμβωσης που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια. Συνήθως η θρόμβωση, ωστόσο, σχετίζεται με υψηλά αιμοπετάλια“, συμπλήρωσε ο κ. Γραβάνης.

Μάλιστα σημείωσε ότι: ” υπάρχουν κάποιες πολύ πιο σπάνιες θρομβώσεις που περιεγράφηκαν τόσο για το εμβόλιο της Phizer και της JOHNSON & JOHNSON. Τα περιστατικά θρομβώσεων της AstraZeneca αφορούν σε συντριπτική πλειοψηφία σε γυναίκες 25 -59 ετών. Άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Επιπρόσθετα είπε το σύμπτωμα εμφανίζεται στην πρώτη δόση του εμβολίου.

Όμως ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε επίσης ότι: “η πανδημία δε θα αντιμετωπιστεί μόνο με τα εμβόλια, καθώς χρειαζόμαστε και αντιικά φάρμακα τα οποία θα χορηγούνται στο σπίτι σε ασθενείς που έχουν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα. Θα χορηγούνται από το στόμα και στη συντριπτική πλειοψηφία και θα αποτρέπουν τη βαριά νόσηση. Φάρμακα τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε έναν χρόνο”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.