Και στη Λάρισα τα Νατοϊκά Global Hawk

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Σε τρία Ελληνικά αεροδρόμια είναι πιθανό να σταθμεύουν από το Φθινόπωρο και μετά, τα μη επανδρωμένα νατοϊκά αεροχήματα (UAV), RQ 4 D Global hawk, αμερικανικής κατασκευής.

Εξετάζεται η στάθμευση των συγκεκριμένων UAV στα αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας στη Σούδα, τη Λάρισα και τη Χρυσούπολη Καβάλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ΝΑΤΟ θα κάνει στα συγκεκριμένα τρία αεροδρόμια, εντός του Αυγούστου, έρευνα καταλληλότητας για την δυνατότητά τους να φιλοξενήσουν αυτού του τύπου τα UAV.

Υπενθυμίζεται ότι στο αεροδρόμιο της Λάρισας, ήδη σταθμεύουν νατοϊκά UAV τύπου MQ – 9 Reaper, αμερικανικής κατασκευής, για τα οποία η πολεμική αεροπορία έχει εκφράσει ενδιαφέρον μίσθωσης από τον Αύγουστο και μετά, όταν τελειώνει μίσθωσή τους από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το αίτημα για τη στάθμευση των Global Haws στα 3 αεροδρόμια, έγινε μέσω ΝΑΤΟ προς το ΓΕΕΘΑ, το οποίο από ότι φαίνεται ενέκρινε τη σχετική πρόταση.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με την Τουρκία στον τομέα των UAV. Η Τουρκία εκτός από χρήση UAV ισραηλινής ή αμερικανικής κατασκευής, έχει εκτεταμένη εγχώρια γραμμή παραγωγής.

Τα UAV τύπου Bayraktar (o ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι γαμπρός του Ερντογάν), σαρώνουν συχνά το Αιγαίο αποτελώντας έναν φθηνό τρόπο για την Τουρκία να έχει εικόνα του τι συμβαίνει στην περιοχή.

Πηγή: Η Καθημερινή

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.