Το παρακάτω αξιόπιστο γράφημα από το EuroMOMO (European mortality monitoring activity, aiming to detect and measure excess deaths related to seasonal influenza, pandemics and other public health threats), δείχνει τους παραπάνω του αναμενομένου θανάτους ανά έτος (κατακόρυφος άξονας ) σε σχέση με την κάθε εβδομάδα του έτους (οριζόντιος άξονας) γράφει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κώστας Γουργουλιάνης.
Ειδικότερα, αναφέρει:
Η μπλε γραμμή δείχνει αυτό που ζήσαμε στον πλανήτη μας το 2020,την χρονιά του αιφνιδιασμού της πανδημίας, δηλαδή μεγάλη αύξηση των θανάτων την Άνοιξη και ακόμα μεγαλύτερη το Φθινόπωρο.
Η εφετινή θαλασσιά γραμμή που περιγράφει τις πρώτες εβδομάδες του 2021, μοιάζει πολύ με την κόκκινη γραμμή του 2017, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ακολουθεί την κίτρινη γραμμή του 2018, δύο προπανδημικά έτη.

Πολλές ευχές για καλό Πάσχα και σίγουρα πολύ καλύτερο καλοκαίρι!!





























