ΛΑΣ Θεσσαλίας: 63 σεισμόπληκτες οικογένειες στο Δαμάσι συνεχίζουν να μένουν σε κοντέινερ

Ερώτηση για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στο Δαμάσι Τυρνάβου

Στο περιφερειακό συμβούλιο φέρνει το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι στο Δαμάσι Τυρνάβου οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας κ.κ. Τσιαπλές και Γκαραλιάκος μέσω ερώτησης που κατέθεσαν.

Όπως σημειώνουν «Ενάμιση χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3/3/2021 στο Δαμάσι, πολλά από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε, εξακολουθούν να βασανίζουν τους κατοίκους του χωριού, διαψεύδοντας τα μεγάλα λόγια κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής, ότι όλα αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και σωστά.

Από το αρχικό επίδομα των 600 ευρώ, έχουν αποκλειστεί πάνω από 20 οικογένειες, που ενώ τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές, δεν πήραν απολύτως τίποτα, γιατί δεν είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία.

Μέχρι σήμερα αποζημίωση για τις οικοσκευές, πήραν μόλις οι 30 από τους συνολικά 130 που εγκρίθηκαν ως δικαιούχοι, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση τα θα γίνει με τους υπόλοιπους.

Εξήντα τρείς (63) οικογένειες, εξακολουθούν να μένουν στα μικρά κοντέινερ, κάτω από συνθήκες καύσωνα το καλοκαίρι ή ψύχους τον χειμώνα και χωρίς να έχει τοποθετηθεί πάνω απ’ αυτά ένα προστατευτικό στέγαστρο.

Μέχρι σήμερα γκρεμίστηκαν μόνο τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δηλαδή κατεδαφιστέα. Δεν υπάρχει ενημέρωση πότε θα μπορέσουν να ξανακατοικήσουν στα σπίτια τους αυτοί οι κάτοικοι.

Τον Μάρτιο του 2021, που έγινε ο σεισμός, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα δινόταν στους πληγέντες κατοίκους ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, σήμερα με τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν.

Μετά τον σεισμό στην Κρήτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κατέθετε 20.000 ευρώ στους λογαριασμούς όσων των σπίτι χαρακτηρίστηκε «κόκκινο», δηλαδή κατεδαφιστέο. Μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 14.000 ευρώ, ποσό που προφανώς δεν επαρκεί, ενώ σε εκείνους που το σπίτι χαρακτηρίστηκε «κίτρινο», που μπορεί δηλαδή να επισκευαστεί κατέθεσαν 8.000 ευρώ.

Με το που θα δοθεί έγκριση για οικοδομική άδεια θα πιστωθεί το 80% του κόστους. Ωστόσο, ούτε έγκριση για οικοδομικές άδειες δόθηκε και γενικώς οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Δαμασίου, όπως και άλλων χωριών, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απίστευτη γραφειοκρατία.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει, τι σκοπεύει να κάνει:

1) Για να δοθεί και στους αποκλεισμένους σεισμόπληκτους το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση;

2)  Για να δοθεί άμεσα αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους για το 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες;

3) Για να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας;  Για την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν; Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος;”

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.