Με πρωτοβουλία Κόκκαλη κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για αποζημίωση υπογείων, κοινοχρήστων και βοηθητικών χώρων που πλημμύρισαν

Foto arxEiou

Με πρωτοβουλία του Λαρισαίου Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία για την αποζημίωση όλων των υπογείων, κοινοχρήστων και βοηθητικών χώρων από πλημμύρες.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Ιουλίου στην ολομέλεια της Βουλής.

«Από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου στη Θεσσαλία έχουν καταστραφεί υπόγεια, κοινόχρηστοι και βοηθητικοί χώροι. Η κυβέρνηση παρ’ όλες τις ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει στη βουλή, αρνείται να απαντήσει και απορρίπτει το νόμιμο αίτημα των ιδιοκτητών. Ήρθε η ώρα την ερχόμενη Δευτέρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να κάνει δεκτή την τροπολογία μας» δήλωσε ο κ. Κόκκαλης.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ -ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Αναλυτικά η τροπολογία έχει ως εξής:

“Διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές – Επέκταση της ενίσχυσης των απλών επισκευαστικών εργασιών και την αντικατάσταση οικοσκευής των πληγέντων και σε βοηθητικούς χώρους”.

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την υπ’ αριθμ. 33862 Υπουργική Απόφαση, “Διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές (ΦΕΚ B’ 1669/16-5-2019)”, καθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος (i) για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και (ii) για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών, των κύριων και των δευτερευουσών κατοικιών.

Όμως, σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 της εν λόγω απόφασης, οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται μόνο στο κτίριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται ανεξάρτητα κτίσματα (βοηθητικοί χώροι, υπόγεια, αποθήκες, κοινόχρηστοι χώροι, λεβητοστάσια κ.λπ.), με συνέπεια αυτοί οι χώροι να μην αποζημιώνονται.

Η εν λόγω διάταξη, χρήζει τροποποίησης διότι, είναι γνωστό το παράδειγμα των πλημμυροπαθών περιοχών, όπου εξαιτίας του διαχωρισμού μεταξύ των κυρίως χώρων διαβίωσης και των λοιπών βοηθητικών, το σύνολο σχεδόν των οικιών των πλημμυροπαθών περιοχών δεν κατέστησαν δικαιούχοι του ποσού των 6.600 ευρώ.

Όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι οι βοηθητικοί χώροι, τα υπόγεια, οι αποθήκες και τα λεβητοστάσια, έχουν εντός αυτών αντικείμενα οικιακής χρήσης τα οποία εξυπηρετούν βασικές ανάγκες διαβίωσης. Επίσης, δεν αποζημιώθηκαν οι πληγέντες ούτε για τις αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης των κήπων, των υπογείων και των αύλειων χώρων, με συνέπεια οι πληγέντες να έχουν δαπανήσει εξ ιδίων σημαντικά ποσά για την άντληση των νερών και την απομάκρυνση της λάσπης και φερτών υλικών. Εξάλλου, στο σύνολο των οικιών, κύριων και δευτερευουσών, που αποτελούν μονοκατοικίες, οι βοηθητικοί χώροι, υπόγεια, αποθήκες, κοινόχρηστοι χώροι, λεβητοστάσια, δεν έχουν αυτοτέλεια, αλλά τελούν σε ενιαία λειτουργικότητα με τους κυρίως χώρους διαβίωσης, συνιστώντας μια ενιαία οικία, που εξυπηρετεί τις ανάγκες διαβίωσης των συνοικούντων.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ κρίνεται δίκαιο και εύλογο να επεκταθεί η πρόβλεψη χορήγησης αποζημίωσης επιπρόσθετα και για τους βοηθητικούς χώρους, αυλές, κήπους, υπόγεια, αποθήκες, για την αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης και τις εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών, άντλησης υδάτων.

Β. ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο …

Προστίθεται άρθρο …
«Για τον υπολογισμό της ενίσχυσης των απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής των πληγέντων της υπ’ αριθμ. 33862 Υπουργικής Απόφασης, (ΦΕΚ B’ 1669/16-5-2019), λαμβάνονται υπόψη οι ζημίες, τόσο στο κτίριο, που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης, όσο και στα ανεξάρτητα κτίσματα (βοηθητικοί χώροι, υπόγεια, αποθήκες, κοινόχρηστοι χώροι, λεβητοστάσια κ.λπ.), και στο σύνολο της οικοσκευής εντός όλων των κυρίως και βοηθητικών χώρων”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.