Μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλία: 633 στρέμματα για logistics και νέα αστική ανάπτυξη

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Δύο διαφορετικές επενδυτικές αναπτύξεις, συνολικής έκτασης περίπου 633 στρεμμάτων, βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ΓΑΙΑΟΣΕ στη Λάρισα, δημιουργώντας προοπτικές τόσο για έναν νέο επιχειρηματικό και εφοδιαστικό πόλο όσο και για μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που έχουν συζητηθεί ποτέ στην πόλη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά ακίνητα και δύο διαφορετικές επενδυτικές κατευθύνσεις. Το ένα αφορά έκταση περίπου 400 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του παλιού εργοστασίου Ζάχαρης, στα διοικητικά όρια των Δήμων Λαρισαίων και Κιλελέρ. Το δεύτερο είναι η τεράστια ιδιοκτησία των 233 στρεμμάτων γύρω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας, δίπλα ουσιαστικά στον αστικό ιστό. Το Powergame, σε νέο ρεπορτάζ του για το «χρυσό» χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ, ξεχωρίζει τη Λάρισα ως μία από τις περιοχές όπου εξελίσσονται μεγάλα σχέδια αξιοποίησης της σιδηροδρομικής περιουσίας.

Το ακίνητο των 400 στρεμμάτων και το βλέμμα στα logistics
Το πρώτο project αφορά ακίνητο περίπου 400 στρεμμάτων, πλησίον του πρώην εργοστασίου Ζάχαρης, σε στρατηγικό σημείο μεταξύ των Δήμων Λαρισαίων και Κιλελέρ. Σύμφωνα με την επίσημη πρόσκληση της ΓΑΙΑΟΣΕ, πρόκειται για επίπεδη έκταση, εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, η οποία βρίσκεται εκτός ζώνης πλημμυρικού κινδύνου και θεωρείται κατάλληλη για μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακές χρήσεις.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ήδη προχωρήσει σε διαδικασία μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να καταγράψει τις διαθέσεις της αγοράς και να διαμορφώσει το καταλληλότερο μείγμα χρήσεων. Το Powergame εντάσσει το συγκεκριμένο ακίνητο στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό για επιχειρηματικές υποδομές και εφοδιαστική αλυσίδα, χαρακτηρίζοντάς το ως το τρίτο σημαντικό ακίνητο αυτού του τύπου μετά το Θριάσιο και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.

Η γεωγραφική θέση της Λάρισας αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα. Η πόλη βρίσκεται πάνω στον βασικό οδικό και σιδηροδρομικό άξονα της χώρας, στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες αγροδιατροφικές παραγωγικές ζώνες. Αυτό είναι που καθιστά την έκταση των 400 στρεμμάτων ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για δραστηριότητες logistics, αποθήκευσης, διανομής και ευρύτερων επιχειρηματικών χρήσεων.

Το δεύτερο μεγάλο project μέσα στην πόλη
Το δεύτερο σχέδιο είναι διαφορετικής φιλοσοφίας και ίσως ακόμη μεγαλύτερης σημασίας για την ίδια τη φυσιογνωμία της Λάρισας. Πρόκειται για την αξιοποίηση 233 στρεμμάτων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λάρισας, μιας τεράστιας ενιαίας έκτασης που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το κέντρο.

Η ίδια η ΓΑΙΑΟΣΕ τη χαρακτηρίζει ως μία από τις μεγαλύτερες ενιαίες εκτάσεις αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Στο ακίνητο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το ιστορικό κτίριο της παλαιάς εμπορευματικής αποθήκης και μεγάλες ανενεργές σιδηροδρομικές εκτάσεις.

Το σχέδιο δεν περιορίζεται σε μία εμπορική χρήση. Αντίθετα, η εταιρεία εξετάζει ένα συνολικό μοντέλο μεικτής ανάπτυξης που μπορεί να περιλαμβάνει κατοικία, ξενοδοχειακές και άλλες χρήσεις φιλοξενίας, καταστήματα, γραφεία, πολιτιστικές λειτουργίες και χώρους αναψυχής. Στόχος, σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση, είναι να δημιουργηθεί ένας νέος αστικός πόλος που θα επανασυνδέσει τον σιδηρόδρομο με την πόλη και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Προτάσεις επενδυτών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου
Για το ακίνητο του Σιδηροδρομικού Σταθμού η διαδικασία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ενεργή φάση. Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει καλέσει επενδυτές και ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν μη δεσμευτικές προτάσεις έως τις 15 Οκτωβρίου 2026, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τον σχεδιασμό των επόμενων διαγωνιστικών βημάτων. Παράλληλα, έχουν ήδη προχωρήσει τοπογραφικές και πολεοδομικές μελέτες, στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη και χρηματοοικονομική αξιολόγηση διαφορετικών σεναρίων ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη ΓΑΙΑΟΣΕ, οι σχετικοί φάκελοι έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίσει χρήσεις γης και όρους δόμησης.

Το επόμενο κρίσιμο στοιχείο θα είναι πλέον το ποιοι επενδυτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, τι προτάσεις θα κατατεθούν για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και ποιο επενδυτικό μοντέλο θα επιλεγεί τελικά για καθεμία από τις δύο τεράστιες εκτάσεις.

Πηγή: onlarissa.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.