Μετά από 47 χρόνια ετάφη στη γενέθλια γη ο ήρωας Θωμάς Κουκούλης

Με στρατιωτικές τιμές ετάφησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου, μετά από 47 χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα τον Αγ. Θεόδωρο του Δήμου Καρδίτσας, τα οστά του ήρωα ΕΛΔΥΚάριου Θωμά Κουκούλη, έφεδρου Ανθυπασπιστή Πεζικού.

Η τελετή της ταφής έγινε το  μεσημέρι του Σαββάτου και ώρα 12 από τον Ιερό Ναό του Αγ. Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και  φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου. Τα οστά του ήρωα που από το 1974 ήταν αγνοούμενος έφτασαν στον Ιερό Ναό συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και στρατιωτικής μπάντας καλυμμένα με την Ελληνική και την Κυπριακή σημαία. Σύσσωμο το χωριό μετείχε της τελετής ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όλοι παρέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή της ταφής.

Μετά την τελετή ο ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Ζώτος Γεώργιος διάβασε το βιογραφικό του Θωμά Κουκούλη ενώ  στη συνέχεια μίλησε ο κ. Παναγιώτης Μέσσιος ως εκπρόσωπος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους της Κύπρου. Τέλος συγκινητική ήταν η στιγμή που ο αδερφός του ήρωα Δημ. Κουκούλης μίλησε για τον αδερφό του και για το πως έφυγε από το σπίτι του πριν από 47 χρόνια, το 1974, και πως επιστρέφει για να ταφεί πλέον. Ακολούθησε η ταφή των οστών του καρδιτσιώτη ήρωα στο κοιμητήριο του χωριού. Η όλη τελετή έκλεισε με την απόδοση τιμών από το στρατιωτικό άγημα με τρείς πυροβολισμούς στον αέρα και με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Την ευθύνη για την όλη διοργάνωση είχε ο Ελληνικός Στρατός ενώ συνέβαλε και ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Αγ. Θεοδώρου, για την κατασκευή του μνημείου ενώ παρείχε και όποιες άλλες διευκολύνεις ζητήθηκαν. Στην τελετή το Δήμο Καρδίτσας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος που συνοδευόταν από τους αντιδημάρχους Αρ. Σπάνια και Ο. Μακρή.

Υπενθυμίζουμε ότι τα λείψανα του Θωμά Κουκούλη επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν από μερικές εβδομάδες μαζί με τα λείψανα άλλων έξι ηρώων. Είχε προηγηθεί η ταυτοποίηση τους, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής.

 Ποιος ήταν ο Θωμάς Κουκούλης

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου τιμούμε μια θλιβερή επέτειο για τον Ελληνισμό, μια τραγωδία που τον σημάδεψε βαθύτατα. Στις 20 Ιουλίου του 1974 πριν από 47 χρόνια, οι τουρκικές ορδές εισέβαλαν στην Κύπρο αποβιβάζοντας στρατεύματα στην Κερύνεια.

Οι στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) και η Κυπριακή Εθνοφρουρά πολέμησαν ηρωικά υπερβάλλοντας πολλές φορές τους εαυτούς τους. Η Κύπρος βίωνε τις δραματικότερες στιγμές του σύγχρονου βίου της. Οι στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ πολέμησαν σαν λιοντάρια απέναντι στους βάρβαρους εισβολείς.

Ανάμεσα στους Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδας ήταν και ο στρατιώτης Θωμάς Κουκούλης από τον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας. Οι μάχες με τους Τούρκους στρατιώτες ήταν αλλεπάλληλες. Ο Κουκούλης πολεμούσε με σθένος μη εγκαταλείποντας ούτε εκατοστό την θέση του. Οι σφαίρες σφύριζαν πάνω από τo κεφάλι του. Μέσα στον χαλασμό εκείνου του καυτού Ιουλίου μια σφαίρα έκοψε το νήμα της ζωής του παλληκαριού από την Καρδίτσα, περνώντας τον ταυτόχρονα στο πάνθεον των ηρώων του Ελληνισμού, φορώντας του τα αθάνατα φτερά της δόξας. Ήταν 21η Ιουλίου του 1974 όταν έπεφτε νεκρός ο Θωμάς Κουκούλης, αφήνοντας τα κόκαλα του στην γη της Κύπρου, όπως και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, ποτίζοντας με το αίμα τους το αιώνιο δένδρο της Ελευθερίας του Ελληνισμού.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.