Μεταπτυχιακό «Τοξικολογία»: Διαβατήριο επιτυχίας!

Αναμφίβολα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει κατακτήσει ξεχωριστή θέση στο επιστημονικό στερέωμα της Ελλάδα, με την ακτινοβολία του να ξεπερνά τα σύνορα αποκτώντας αυξημένο κύρος στο Εξωτερικό.

Για το Πρόγραμμα μιλάει στη larissanet ο Διευθυντής του και Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρετάς σκιαγραφώντας τη μέχρι τώρα πορεία.

«Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “ Τοξικολογία” είναι το μοναδικό στη χώρα μας και το μοναδικό στη Νότια Ευρώπη. Είναι πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Τοξικολογίας γεγονός που δίνει αυξημένη προστιθέμενη αξία στο Πρόγραμμα» δηλώνει ο κ. Κουρέτας και προσθέτει ότι «για τον απόφοιτο η ολοκλήρωσή του ουσιαστικά είναι σαν επαγγελματικός τίτλος».

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία» υφίσταται από τον Οκτώβριο του 2015 και όπως επισημαίνει ο Διευθυντής «έχει εισέλθει σε αυτό η τρίτη φουρνιά».

Ήδη η πρώτη ομάδα (35 φοιτητές) έχει αποφοιτήσει, η δεύτερη (25 φοιτητές) θα ορκιστεί στα τέλη Μαρτίου 2018 και η τρίτη ομάδα (30 φοιτητές) παρακολουθεί μαθήματα κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

«Έχουμε επικοινωνία με πάνω από 70 φορείς σε όλη την Ευρώπη. Έτσι έχει δημιουργηθεί δίκτυο συνεργατών και Καθηγητών από το εξωτερικό που διδάσκουν στο Πρόγραμμα. Από αυτό το δίκτυο είναι και οι πιθανοί εργοδότες για τους απόφοιτους του Μεταπτυχιακού» τονίζει ο Δημήτρης Κουρέτας. Παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Τοξικολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Λάρισα, όπου επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον φορέων του Εξωτερικού να προσλάβουν φοιτητές από το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

Αναλυτικά για το Μεταπτυχιακό

Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοξικολογία» του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνεται πως έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση υψηλής ποιότητας επιστημόνων, στην εφαρμοσμένη τοξικολογία και με ενισχυμένη αντίληψη του σεβασμού στο περιβάλλον, καθώς και την προστασία της υγείας του εργαζόμενου και του καταναλωτή. Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στον Ελλαδικό χώρο για την κάλυψη σε μεταπτυχιακό επίπεδο γνώσεων τοξικολογίας. Οι απόφοιτοί του θα έχουν τα εφόδια που απαιτούνται για μια επιτυχή σταδιοδρομία σε όλους τους κλάδους της χημικής βιομηχανίας, των εργαστηρίων που ασχολούνται με ανάλυση και βιολογική δράση τοξικών ουσιών, της βιομηχανίας τροφίμων, της ανάλυσης γενετικού υλικού για ιατροδικαστικούς σκοπούς, καθώς θα έχουν λάβει μια ολοκληρωμένη γνώση του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού πλαισίου στον τομέα. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιώντας τις γνώσεις του προγράμματος μπορούν να γίνουν πολύτιμοι στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα καθώς επίσης και σε εξειδικευμένα εργαστήρια και υπηρεσίες.

Επίσης, οι απόφοιτοι θα μπορούν να αιτηθούν τον τίτλο του European Registered Toxicologist (ERT), διότι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα καλύπτει τις ελάχιστες προϋποθέσεις στο κομμάτι της εκπαίδευσης για την αίτηση σε ΕRT. Ως ΕRT τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν ως εμπειρογνώμονες μέσα στην ΕΕ σε διάφορα επίπεδα (δικαστήρια, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς). Κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για την Ελλάδα, αφού κάθε χρόνο διεξάγονται πάνω από 4000 δίκες εντός της χώρας με αντικείμενο το περιβάλλον, την ιατροδικαστική, τις παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, κλπ, χωρίς να υπάρξει επίσημος εμπειρογνώμονας ERT εντός της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Τα μαθήματα γίνονται Σάββατο και Κυριακή για να μπορούν να παρακολουθούν και φοιτητές που εργάζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδος. Τα μαθήματα διαρκούν 3 εξάμηνα (2 εξάμηνα με διδασκαλία μαθημάτων και στο 3ο εξάμηνο η εκπόνηση της πτυχιακής).

Τι λένε οι απόφοιτοι

Σημαντική είναι η καταγραφή απόψεων που καταθέτουν απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τοξικολογία», καθώς από όσα αναφέρουν γίνεται αντιληπτό το εύρος των γνώσεων που έχουν λάβει, όπως και των δυνατοτήτων που ανοίγονται για επαγγελματική καταξίωση σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Αναλυτικά:

Μαρίνα Κουκουλανάκη: «Είμαι απόφοιτος της σχολής «Διατροφής και Διαιτολογίας», Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, απέκτησα έντονο ενδιαφέρον για την ανάλυση των τροφίμων και τον ποιοτικό τους έλεγχο. Επέλεξα το μεταπτυχιακό «Τοξικολογία», του τμήματος «Βιοχημεία και Βιοτεχνολογία», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για να ασχοληθώ περαιτέρω με το κομμάτι αυτό. Πέρα από τις γνώσεις που μου παρείχε το μεταπτυχιακό αυτό, μου έδωσε την ευκαιρία, μέσω του Erasmus plus, να πάω για πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Υπάρχει η δυνατότητα, ακόμα και μετά την ορκωμοσία, πράγμα το οποίο και έκανα.

Βρέθηκα σε ένα ερευνητικό κέντρο στην Βαλένθια μελετώντας βαρέα μέταλλα σε τρόφιμα και πως διάφορες διαιτητικές ενώσεις μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση αυτών από τον οργανισμό. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, τόσο το κομμάτι των γνώσεων που έλαβα σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά κυρίως το πρακτικό κομμάτι, καθώς ανέπτυξα δεξιότητες πάνω σε πειραματικούς χειρισμούς, λειτουργία σύγχρονων μηχανημάτων, αλλά και γενικά της εμπειρίας της έρευνας και της λειτουργίας ενός άρτια εξελιγμένου ερευνητικού κέντρου.

Μετά από αυτό, μου δόθηκε η ευκαιρία, χάρη στην έως τώρα επαγγελματική εμπειρία και τις σπουδές μου, να ξεκινήσω traineeship στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), στον τομέα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO), ώστε να διευρύνω περισσότερο τις επαγγελματικές μου γνώσεις και δεξιότητες στο κομμάτι της τοξικολογίας».

Ουρανία Κομίνη: «Το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με βοήθησε στην άμεση εύρεση εργασίας στην ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, πριν την απόκτηση του τίτλου. Επίσης, μου έδωσε την δυνατότητα να αναζητήσω εργασία και στο εξωτερικό και να δουλεύω πλέον ως Τοξικολόγος σε κορυφαία καπνοβιομηχανία στην Αγγλία. Οι γνώσεις που μου παρείχαν οι καθηγητές αλλά και οι διαλέξεις που έγιναν από διακεκριμένα πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας με έκαναν πιο ολοκληρωμένο επιστήμονα. Τέλος, είχα την ευκαιρία να δημοσιευτεί η πτυχιακή μου εργασία στο “ToxicologyReports”».

Κωνσταντίνος Παπικινός: «Μέσα από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τοξικολογία» καλύπτεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας πολύ σημαντικός επιστημονικός κλάδος. Η συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά έμπειρους και καταξιωμένους επιστήμονες καθώς επίσης και να παρευρεθώ σε διεθνή συνέδρια. Χάρις στο πτυχίο και στις γνώσεις που αποκόμισα μπόρεσα να βρω δουλειά, πριν την ολοκλήρωση των σπουδών, στην μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο (BritishAmericanTobacco). Τέλος, είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω την πρώτη μου δημοσίευση».

Ειρήνη Φουρτζή: «Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων (ΤΕΙ, Λάρισα). Όταν τελείωσα τις σπουδές δεν ήμουν σίγουρη σε ποιό μεταπτυχιακό πρόγραμμα να ενταχθώ. Τυχαίες αιτήσεις με πήγαν στο ΠΜΣ Τοξικολογίας. Το μεταπτυχιακό αυτό διαμόρφωσε και καθόρισε το μέλλον μου. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, πραγματοποίησα την πτυχιακή εργασία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα χημικών μηχανικών όπου έκατσα ένα χρόνο κερδίζοντας εμπειρίες στο χώρο περιβαλλοντικής τοξικολογίας και όχι μόνο. Έπειτα, η ακαδημαϊκή πορεία δεν σταμάτησε εκεί, αυτή την στιγμή σας γράφω από Ιρλανδία, Λίμερικ όπου εκτελώ διδακτορικό δίπλωμα σπουδών (Τοξικότητα Νανοϋλικών). Χωρίς το ΠΜΣ Τοξικολογίας δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Το ΠΜΣ παρέχει πολύ καλές βάσεις για όλους τους τομείς τοξικολογίας και ξεκλειδώνει διάφορα μονοπάτια για εργασιακή ή/και ακαδημαϊκή πορεία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Δ.Κουρέτα, διευθυντή του προγράμματος, για αυτό το εξαιρετικό ΠΜΣ».

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.