Μετέωρα: Ανέβασαν και φέτος τα μαντήλια στον Άγιο Γεώργιο τον Μανδηλά

Αναβίωση του εθίμου που αφορά το κρέμασμα των μαντηλιών στον Άη Γιώργη τον "Μανδηλά" στo Καστράκι Μετεώρων, Δευτέρα 25 Απριλίου 2022. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Ένα έθιμο που διαρκεί αιώνες τίμησαν και φέτος οι νέοι της περιοχής αλλάζοντας μαντήλια στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά στο Καστράκι.  Οι προσκυνητές συνέρρευσαν για άλλη μία χρονιά για να τιμήσουν τον Άγιο με τα τάματά τους…

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Οι επισκέπτες κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου ταξιδεύουν πίσω, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όπου έχει τις ρίζες του το έθιμο. Σύμφωνα με την παράδοση σε μία από τις αμέτρητες εσοχές των βράχων των Μετεώρων ασκήτευε ο Άγιος Γεώργιος. Κάτω από το ασκηταριό υπήρχε ένα μικρό δασάκι από όπου οι κάτοικοι μάζευαν ξύλα. Κάποια μέρα ένας Τούρκος που μάζευε ξύλα καταπλακώθηκε από έναν κορμό. Η γυναίκα του απελπισμένη έταξε στον Άγιο το φερετζέ που φορούσε. Ο Τούρκος έγινε καλά κι από τότε οι πιστοί προσφέρουν στον Άγιο τάματα από κομμάτια ύφασμα που μένουν στο βράχο για ένα χρόνο και καθιερώθηκε να λέγεται Άη Γιώργης ο Μαντηλάς.

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Έτσι και φέτος πολλοί νέοι της περιοχής  σκαρφάλωσαν στον κατακόρυφο βράχο του ασκηταριού για να κατεβάσουν τα παλιά μαντήλια  και να ανεβάσουν τα καινούρια τα οποία και θα παραμείνουν εκεί μέχρι του χρόνου του Αγίου Γεωργίου.

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Το έθιμο συγκεντρώνει το αμείωτο ενδιαφέρον των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, δεκάδων επισκεπτών, αλλά και πιστών από όμορους νομούς οι οποίοι προστρέχουν στο Καστράκι για να πάρουν λίγη από την ευλογία του Αγίου Γεωργίου, μέσω των μαντηλιών τα οποία κόβονται σε μικρά τεμάχια και μοιράζονται στους παριστάμενους.

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Τα μαντήλια μένουν έως την επόμενη γιορτή του Αγίου και θεωρούνται ευχές για υγεία.

(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Πηγή: :Larissanet.gr 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.